czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Dyniowe tiramisu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny włoski deser w jesiennej wersji:)

Dyniowe tiramisu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dyniowe tiramisu

 

  • Składniki:
  • 200g okrągłych biszkoptów,
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy,
  • 3 łyżki likieru Amaretto.

 

  • Krem dyniowy:
  • 3/4 szklanki puree z dyni,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • szczypta soli.

 

  • Śmietanka:
  • 250g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • starta czekolada.

Sposób przygotowania:

Dyniowe tiramisu
1. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem. W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. 2. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmiksowane puree z dyni wymieszać z przyprawami, dodać do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszać. Połowę masy rozsmarować na biszkoptach. Przykryć kolejną warstwą umoczonych w kawie ciastek. Wyłożyć resztę masy dyniowej, przykryć ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów.3. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu deseru. Schłodzić. Przed podaniem posypać startą mleczną i gorzką czekoladą. Tiramisu przechowywać w lodówce.
Dyniowe tiramisu
Na dno naczynia ulożyć namoczone biszkopty
Dyniowe tiramisu
Śmietankę ubić, dodać cukier i mascarpone