pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Dżem brzoskwiniowy z owocami pigwowca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny dżem z brzoskwiń i owoców pigwowca. Polecam.

Dżem brzoskwiniowy z owocami pigwowca Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem brzoskwiniowy z owocami pigwowca

 

  • 1 kg brzoskwiń
  • 0,5 kg owoców pigwowca
  • 0,7 kg cukru
  • 1 opakowanie żelfixu 1:1
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowy z owocami pigwowca
Brzoskwinie i pigwowca obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Owoce włożyć do garnka i podlać wodą, doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier gotować, aż owoce się rozgotują. Dżem wymieszać z żelfiksem i galaretką, następnie przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
Dżem brzoskwiniowy z owocami pigwowca
Pokrojone na małe kawałki owoce rozgotować i posłodzić.