nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Dżem jagodowy na galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To łatwy do przygotowania dżem z jagód o konsystencji galaretki z nutką wanilii, taki dżem to pyszny dodatek do kanapek, ciast, czy naleśników.

Dżem jagodowy na galaretce

Składniki:

Dżem jagodowy na galaretce

 

  • 1kg jagód
  • 700g cukru
  • 20g cukru waniliowego
  • 2 opakowania galaretki (o smaku owoców leśnych)

Sposób przygotowania:

Dżem jagodowy na galaretce
Jagody opłukać, oczyścić i osuszyć, a następnie przełożyć do garnka. Do jagód umieszczonych w garnku dodać biały i waniliowy cukier. Odstawić jagody zasypane cukrem na 15 minut, a po tym czasie zamieszać je i nastawić na gotowanie. Jagody gotować około godziny od czasu do czasu je mieszając. Na sam koniec gotowania dodać do jagód obie galaretki, całość zamieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut. Gotowy, gorący galaretkowy dżem z jagód nalewać do słoiczków, które następnie zakręcać i odstawiać do góry dnem.