allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Dżem jagodowy z nutą cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dżem do świeżych bułeczek.

Dżem jagodowy z nutą cytryny

Składniki:

Dżem jagodowy z nutą cytryny

 

Sposób przygotowania:

Dżem jagodowy z nutą cytryny
Jagody oczyścic i opłukac. Cytrynę sparzyc i dobrze wyszorowac. Zetrzec z niej skórkę i wycisnąc cały sok. Jagody włożyc do garnka, dodac cukier żelujący i sok oraz skórkę z cytryny. Zagotowac ciągle mieszając i trzymac na ogniu 4-5 minut. Gorącym napełniac czyste słoiki i odstawiac do góry dnem. Przykryc ręcznikiem lub kocem i zostawic aby nieco ostygły. Następnie odwrócic aby dżem mógł opaśc. Ostudzic zupełnie.