Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Dżem marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z pierwszych wiosennych marchewek przygotowałam dżem, który ma smak pomarańczowy. Podam go na śniadanie z maślanymi bułeczkami

Dżem marchewkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem marchewkowy

 

  • 1 kg marchewek,
  • 1-2 szklanki cukru,
  • 2 cytryny,

Sposób przygotowania:

Dżem marchewkowy
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła i gotujemy do miękkości (40-50 minut). Po ugotowaniu marchewkę odcedzamy i studzimy. Zimną marchewkę rozdrabniamy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wkładamy zmiksowaną marchewkę oraz cukier. Smażymy całość około pół godziny aż masa zgęstnieje i większość wody odparuję. Dżem co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i smażymy kolejne 5-10 minut. Gotowy gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Jeśli chcemy dżem mniej słodki dodajemy 1 szklankę, a jeżeli bardziej - to 2.
Dżem marchewkowy
Zimną marchewkę rozdrabniamy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy.
Dżem marchewkowy
Smażymy całość około pół godziny aż masa zgęstnieje i większość wody odparuję.
Dżem marchewkowy
Dżem ma delikatnie pomarańczowy smak, polecam.

Tagi:

marchewka