Sposób przygotowania:
Dżem marchewkowy
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, aby je zakryła i gotujemy do miękkości (40-50 minut). Po ugotowaniu marchewkę odcedzamy i studzimy. Zimną marchewkę rozdrabniamy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wkładamy zmiksowaną marchewkę oraz cukier. Smażymy całość około pół godziny aż masa zgęstnieje i większość wody odparuję. Dżem co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny i smażymy kolejne 5-10 minut. Gotowy gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Jeśli chcemy dżem mniej słodki dodajemy 1 szklankę, a jeżeli bardziej - to 2.