Sposób przygotowania:
Dżem marchewkowy
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku. Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ). Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.
edytaha
Powiedz Ewuniu czy podajesz wagę marchewki po obraniu i jak długo można taki dżemik przechowywać. Dodaję przepis do ulubionych i wypróbuję go póki jeszcze marchewka jest taka młodziutka :)
zewa
Zapomniałam dopisać, że po obraniu. Nie pasteryzowany przechowuję w lodówce około miesiąca. Dłużej nie próbowałam. Moja teściowa pasteryzuje, ale nie daje galaretki.
edytaha
Dziękuję :)
Oliwciaaa
gusia1000