mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Dżem pomarańczowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomarańczowy dżem potrafi osłodzić każde troski. Pachnie i smakuje wyjątkowo, słodki z tą charakterystyczną nutą goryczki.

Dżem pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem pomarańczowy
Do przygotowania dżemu lepiej użyć pomarańczy ekologicznych, niepryskanych, ponieważ skórka również zostanie użyta do dżemu. Pomarańcze należy dobrze i dokładnie wyszorować. Jeśli używamy pomarańczy woskowanych, należy je dodatkowo sparzyć.

Skórkę z połowy pomarańczy cienko obkroiłam, żeby nie było białego albedo, które nadaje gorzkiego smaku. Skórki pokroiłam w drobną kostkę. Pozostałe pomarańcze obkroiłam ze skórki i albedo, miąższ pokroiłam w plastry.

Cytrynę również wyszorowałam, starłam skórkę, miąższ pokroiłam i ze skórką dodałam do pomarańczy.

Owoce zasypałam cukrem, zagotowałam, gotowałam na małym ogniu ponad godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż owoce stały się szkliste, a dżem wystarczająco gęsty.

Gorący dżem nałożyłam do słoików, zakręciłam i postawiłam do góry dnem na kilkanaście minut. Smacznego!
Dżem pomarańczowy
skórki pokroiłam w kostkę, miąższ w plastry
Dżem pomarańczowy
dodałam startą skórkę z cytryny i zasypałam cukrem
Dżem pomarańczowy
Gotowałam na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
Dżem pomarańczowy
Po ugotowaniu owoce są szkliste, a dżem staje się gęsty

Tagi:

dżem