Sposób przygotowania:
Dżem pomarańczowy
Do przygotowania dżemu lepiej użyć pomarańczy ekologicznych, niepryskanych, ponieważ skórka również zostanie użyta do dżemu. Pomarańcze należy dobrze i dokładnie wyszorować. Jeśli używamy pomarańczy woskowanych, należy je dodatkowo sparzyć.
Skórkę z połowy pomarańczy cienko obkroiłam, żeby nie było białego albedo, które nadaje gorzkiego smaku. Skórki pokroiłam w drobną kostkę. Pozostałe pomarańcze obkroiłam ze skórki i albedo, miąższ pokroiłam w plastry.
Cytrynę również wyszorowałam, starłam skórkę, miąższ pokroiłam i ze skórką dodałam do pomarańczy.
Owoce zasypałam cukrem, zagotowałam, gotowałam na małym ogniu ponad godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż owoce stały się szkliste, a dżem wystarczająco gęsty.
Gorący dżem nałożyłam do słoików, zakręciłam i postawiłam do góry dnem na kilkanaście minut. Smacznego!
Skórkę z połowy pomarańczy cienko obkroiłam, żeby nie było białego albedo, które nadaje gorzkiego smaku. Skórki pokroiłam w drobną kostkę. Pozostałe pomarańcze obkroiłam ze skórki i albedo, miąższ pokroiłam w plastry.
Cytrynę również wyszorowałam, starłam skórkę, miąższ pokroiłam i ze skórką dodałam do pomarańczy.
Owoce zasypałam cukrem, zagotowałam, gotowałam na małym ogniu ponad godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż owoce stały się szkliste, a dżem wystarczająco gęsty.
Gorący dżem nałożyłam do słoików, zakręciłam i postawiłam do góry dnem na kilkanaście minut. Smacznego!
BozenaMatuszczyk