Sposób przygotowania:
Pulpeciki rybne w sosie koperkowymPrzygotowanie masy na pulpety
Filety z dorsza i cebulę mielimy na jednolitą masę. Zmieloną rybę z cebulą mieszamy z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety dokładnie wyrabiamy.
Przygotowanie pulpecików
Z przygotowanej masy formujemy pulpeciki jednakowej wielkości. Przygotowane przeze mnie pulpeciki ważą ok. 50 gram sztuka.
Pulpeciki wkładamy na wrzący bulion, gotujemy ok. 10 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu i odstawiamy na bok.
Przygotowanie sosu koperkowego
Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z 1-2 łyżkami mąki. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy do gotującego się bulionu. Dodajemy posiekany koperek. Sos gotujemy ok. 3 minut.
Gotowanie pulpetów w sosie koperkowym
Do ugotowanego sosu koperkowego wkładamy przygotowane wcześniej podgotowane pulpety.
Pulpety gotujemy w sosie gotujemy ok. 2-3 minut.