Sposób przygotowania:
Pomarańczowy dżemik z cukinii
Cukinię należy obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Następnie ścieramy ja na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do garnka. Cukinię dusimy mieszając od czasu do czasu ok. 45 minut aż zmięknie. Po tym czasie do garnka dodajemy kwasek cytrynowy, galaretki, cukier i aromat pomarańczowy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 30 minut. W międzyczasie wyparzamy słoiki i zakrętki, a następnie wcieramy je do sucha. Gdy nasz dżem zgęstnieje możemy przekładać go gorącego do słoików. Od razu po nałożeniu dżemu słoik zakręcamy mocno i stawiamy na zakrętce (denkiem do góry) i przykrywamy kocykiem. Wszystkie słoiczki zostawiamy pod kocykiem aż do całkowitego wystygnięcia dżemu, najlepiej całą noc. Dżemik pasuje do pieczywa jak również do naleśników czy placuszków. Smacznego!
edytaha
-Natka-
Dziękuję! Polecam! :)
kasnaj