Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowy dżem z dyni
Dynię obieramy, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie odważamy potrzebną ilość. Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Startą dynię gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż się rozgotuje. Gdy to nastąpi to do dyni dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze około 30 minut do połączenia składników. Gdy dżem będzie gotowy to jeszcze gorący przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 10-15 minut. Zamiast galaretki brzoskwiniowej można użyć również galaretki morelowej. Dżemik ma fajną konsystencję, jest słodki i obłędnie pomarańczowy. Życzę smacznego ;)
Azumiczka
Cukiereczek13
Galretki (proszek) należy wsypać do dyni :)
Azumiczka