Sposób przygotowania:
Dżem dyniowo-pomarańczowy
Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki.
Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody.
Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu.
Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu.
Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy.
Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody.
Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu.
Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu.
Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy.