kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem dyniowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:

Dżem dyniowo-pomarańczowy

podstawowe

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-pomarańczowy
Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki.

Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody.

Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu.

Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu.

Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy.