Sposób przygotowania:
Waniliowy deser/krem z budyniu i białego seraBudyń:
350 ml mleka należy zagotować, a w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy i cukier.
Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować.
Gotowy budyń przykryć i odstawić do ostudzenia.
W międzyczasie przemieszać, aby nie utworzył się"kożuszek".
Krem:
Do ostudzonego budyniu należy dodać kremówkę oraz zmielony twaróg.
Całość wymieszać za pomocą miksera - aby uzyskać puszystą konsystencję.
Powstały krem można schłodzić w lodówce, ale nie jest to obowiązkowe.
Deser:
Słomkę ptysiową przełamać na 2-3 części.
Następnie w miseczkach należy ułożyć warstwowo kawałki słomki oraz krem.
Deser polać syropem waniliowym i opcjonalnie ozdobić.
gusia1000