Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 759]

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne połączenie składników, które każdego pozytywnie zaskoczy. Taki krem świetnie smakuje w wersji solo oraz sprawdzi się jako baza do przeróżnych deserów, nadzienie do babeczek, naleśników, czy rurek.

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

Składniki:

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 I mleka
  • 3 łyżki cukru (płaskie)
  • 250 g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 50 ml śmietanki 30-42%

Dodatkowo:

  • słomka ptysiowa w cukrze
  • syrop waniliowy

Sposób przygotowania:

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

Budyń:

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera
Budyń nie powinien posiadać żadnych grudek.

350 ml mleka należy zagotować, a w pozostałym rozmieszać proszek budyniowy i cukier.

Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować.

Gotowy budyń przykryć i odstawić do ostudzenia.

W międzyczasie przemieszać, aby nie utworzył się"kożuszek".

Krem:

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera
Krem można schłodzić, ale nie jest to obowiążkowe.

Do ostudzonego budyniu należy dodać kremówkę oraz zmielony twaróg.

Całość wymieszać za pomocą miksera - aby uzyskać puszystą konsystencję.

Powstały krem można schłodzić w lodówce, ale nie jest to obowiązkowe.

Deser:

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera
Deser można ozdobić według własnego uznania.

Słomkę ptysiową przełamać na 2-3 części.

Następnie w miseczkach należy ułożyć warstwowo kawałki słomki oraz krem.

Deser polać syropem waniliowym i opcjonalnie ozdobić.

Tagi:

deser