Sposób przygotowania:
Dżem z cytryn
Dżem można zrobić z dowolnej ilości owoców, ale ponieważ ja eksperymentowałam, użyłam ich niewiele. Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam i obrałam ze skóry. Skórę odłożyłam, żeby ją zagospodarować w inny sposób, zaś owoce wrzuciłam do osolonego wrzątku. Na 1 litr wody trzeba wziąć 1 płaską łyżkę soli. Gotowałam na wolnym ogniu 15 minut, bo tak było podane w przepisie źródłowym, ale wydaje mi się, że ten czas należałoby skrócić, bo owoce lekko zaczęły się rozpadać. Cytryny wraz z wodą wylałam na sito, dobrze przepłukałam zimną wodą. Owoce rozdrobniłam, usuwając przy tym pestki, zważyłam i przełożyłam do rondla. Dodałam tyle cukru, ile ważyły przygotowane cytryny. U mnie pulpa cytrynowa ważyła 40 dag, więc dosypałam 40 dag cukru. Rondel postawiłam na palniku, doprowadziłam do wrzenia i na małym ogniu gotowałam 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż dżem zaczął wyraźnie zmieniać gęstość. W międzyczasie do zamrażarki włożyłam spodeczek. Na zmrożony spodeczek wyłożyłam pół łyżeczki dżemu. W ciągu 30 sekund zgęstniał, a na jego powierzchni pojawiły się zmarszczki, co oznaczało, że dżem można nakładać do wymytych, najlepiej wyparzonych i suchych słoiczków. Po nałożeniu słoiczki trzeba zakręcić i odstawić pod kocyk do wystygnięcia. Z użytej ze mnie ilości składników wyszło 1,5 słoiczka o pojemności około 280 ml. Oryginalny przepis znalazłam tutaj http://madonnadelpiatto.com/2010/03/14/the-limoncello-factory-leftovers/
zewa
edytaha
Fajny pomysł! Ja szukałam przepisu na dżem z owoców bez skórki, i znalazłam tylko ten. Ma bardzo intensywny smak :)
Tiara
W jakim celu to się robi? Co dzięki temu się zyskuje?
Czy to nie jest tak, że w tym momencie wylewa się z wodą cenne składniki z cytryn?