WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dżem z cukinii/kabaczka z dodatkiem soku z cytryny i galaretki agrestowej. Bardzo łatwy i szybki do zrobienia.

Dżem z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem z cukinii

 

  • 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu)
  • 4 łyżki wody
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • 250 g cukru
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii

ETAP 1:

Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne. Miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub na szatkownicy. Przełożyć do garnka z grubszym dnem. Dolać wodę i dusić, aż cukinia zacznie się rozpadać. Wtedy zblendować na jednolity mus.

Wsypać cukier, wlać sok z cytryny. Wymieszać. Dosypać suchą galaretkę. Ponownie wymieszać. Gotować bez przykrycia aż trochę zgęstnieje. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić.

Jeśli dżem ma być na zimę to dodatkowo zapasteryzować 15 minut w garnku. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia i dopiero wystygnięte odwrócić i przenieść w chłodne miejsce.

Dżem z cukinii
Sloiki po pasteryzacji odstawione do góry dnem
Dżem z cukinii
Dżem z cukinii po przygotowaniu w garnku.
Dżem z cukinii
Galaretka agrestowa dosypana do zblendowanej cukinii
Dżem z cukinii
Starta cukinia przełożona do garnka z grubym dnem