reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 648]

Dżem z pigwowca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najczęściej robię syrop, tym razem jednak zrobiłam porcję dżemu- będzie idealne do słodkich tortów i ciast.

Dżem z pigwowca

Składniki:

Dżem z pigwowca

 

 

  • 1,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Dżem z pigwowca

przygotowanie

Dżem z pigwowca
Koniecznie wykładamy brytfankę papierem do pieczenia

Owoce myjemy, przekrawamy na pół i wydłubujemy łyżeczka gniazda nasienne

Układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 150 st około 45-50 minut.

Owoce myszą zmięknąć, a skórka się zmarszczy.

gotowanie

Dżem z pigwowca
podczas gotowania, ani na chwilę nie wolno przestać mieszać

Ciepłe miksujemy na papkę, którą później przecieramy przez sito.

Do papki dodajemy cukier i podsmażamy na małym ogniu nieustannie mieszając przez kolejne 20-30 minut.

Masa musi zgęstnieć i po nałożeniu odrobiny na zimny talerzyk stężeć.

dżem

Dżem z pigwowca
dzemu nie trzeba pasteryzować, ja jednak włożyłam do gorącej wody na 5 minut

Dżem nam zbrązowiej, niestety.


Gorący przekładamy do wyparzonych, gorących słoiczków, wycieramy dokładnie rant i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami,

Dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.