zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Dżem z pigwy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ten dżem lubię czasami dodać również do herbaty

Dżem z pigwy

Składniki:

Dżem z pigwy

 

  • 2 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szk wody

 

Sposób przygotowania:

Dżem z pigwy
Pigwę umyć, obrać i wypestkować.
Pokroić na małe kawałki.
Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz.
Pigwę dusić z 1/2 szk wody i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka.
Dodać cukier i nadal gotować często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.