2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Winna galaretka z winogron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Winna galaretka z winogron to pomysł zamknięty w słoiczku na zimę do wszelkich czerwonych mięs takich jak wołowina czy dziczyzna. Z rozmarynową nutą. Polecam!

Winna galaretka z winogron

Składniki:

Winna galaretka z winogron

 

Sposób przygotowania:

Winna galaretka z winogron

ETAP 1:

Winna galaretka z winogron
obrane winogrona zalewam wodą dodaję rozmaryn i skórkę z cytryny

Ciemne winogrona myję, osuszam obieram z gron, wrzucam do garnka, wlewam wino, dodaję skórkę z cytryny, oraz świeżo wyciśniety z niej sok, dodaję świeży rozmaryn i pieprz, wlewam tyle wody aby cale winogrona były na równo z wodą zanurzone.

ETAP 2:

Winna galaretka z winogron
masę winogronową odciskam na gazie sok zostawiam

Całość gotuję 10 minut, po czym masę odciskam na gazie, wyrzucając skórki i pestki a zostawiając sam sok, który wlewam z powrotem do garnka.

ETAP 3:

Winna galaretka z winogron
sok winogronowy gotuję z cukrem żelującym

Sok ponownie zagotowuję z cukrem żelującym, całość gotuję 3 minuty.

ETAP 4:

Winna galaretka z winogron
Gotową gorącą galaretkę rozlewam do słoiczków i okręcam w gruby koc.

Gotową galaretkę rozlewam do małych słoiczków, nie pasterzuję tylko okręcam w gruby koc i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.