Sposób przygotowania:
Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinamiETAP 1:
Przygotowujemy zaczyn mieszając ciepłe mleko z łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Pozostałą mąkę, cukier, jajka, puree z dyni i ziarenka z wanilii mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy.
Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
ETAP 3:
Twaróg z cukrem pudrem, żółtkiem, budyniem i ziarenkami wanilii umieszczamy w malakserze.
Miksujemy do czasu, aż konsystencja będzie jednolita.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Ostrym nożem dzielimy na 8 kwadratów, a każdy z nich nacinamy z obu stron.
Na środek każdego kwadratu wykładamy po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu, a na nim układamy maliny.
ETAP 5:
Boki zaplatamy na przemian do środka, a gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 40 minut.
Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach.
Po wystudzeniu lukrujemy.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
Czekoladka 2
ciasteczka