Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Dżem z węgierek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki i tani sposób na domowy dżemik ze śliwek węgierek.

Dżem z węgierek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z węgierek

 

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 2 opakowania żelfix 2:1
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z węgierek
Śliwki dokładnie płuczemy. Z owoców usuwamy pestki. Przygotowane owoce mieszamy z żelfixem. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy 2 minuty. Gorącą konfiturę miksujemy blenderem. Jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż do zaniku piany. Gorący dżem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem. Tak pozostawiamy je na około godzinę i dżem gotowy.
Dżem z węgierek
Śliwki dokładnie płuczemy. Z owoców usuwamy pestki.
Dżem z węgierek
Przygotowane owoce mieszamy z żelfixem. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy 2 minuty.
Dżem z węgierek
Gorącą konfiturę miksujemy blenderem. Jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż do zaniku piany. Gorący dżem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i odwracamy słoiczki do góry dnem.

Tagi:

śliwki