Sposób przygotowania:
Dżem z zielonego ogórka
Trudno określić jakie są proporcje cukru do świeżych ogórków. Ilość cukru będziemy znali dopiero po ugotowaniu ogórków. Wówczas bowiem właśnie będziemy je ważyć. Ogórki obieramy i przecinamy wzdłuż na pół. Wybieramy łyżką gniazda nasienne. Wodę z dodatkiem octu zagotowujemy. Do wrzątku dodajemy ogórki i gotujemy je na półmiękko. Odsączamy ogórki i ważymy je. Ogórki tniemy na paseczki i zasypujemy cukrem w proporcji 1,5 kg cukru X 1 kg podgotowanych ogórków. Czekamy ,aż nasze warzywa puszczą sok, po czym kilkakrotnie , niezbyt długo, je gotujemy. Końcowy etap wykonania dżemu z ogórka to dodanie aromatu oraz soku z cytryny. Gotowy dżem przekładamy do słoików, póki jest gorący i zamykamy.