Sposób przygotowania:
Ekstrakt cytrynowy
Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do dżemu cytrynowego https://gotujmy.pl/dzem-z-cytryn,przepisy,183709.html. Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam do słoiczka o pojemności 200 ml. Wódkę wymieszałam z wodą i zalałam nią skórkę. Dokładnie zakręciłam, wstrząsnęłam w wstawiłam do ciemnej szafki kuchennej (nie wstawiać do lodówki). Taki ekstrakt przygotowałam kilka dni temu i jeszcze go nie dodawałam do ciasta, ale jeśli wierzyć przepisowi źródłowemu, do użytku nadaje się już po 7 dniach, ale pełnię mocy osiąga po około 2 miesiącach. Przechowywany w ciemnym i suchym miejscu, od czasu do czasu wstrząsany zachowuje swoje walory przez rok. Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.com.
gosia56