monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ekstrakt pomarańczowy na amaretto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja wariacja na temat ekstraktu pomarańczowego,polecam:)

Ekstrakt pomarańczowy na amaretto

Składniki:

Ekstrakt pomarańczowy na amaretto

 

  • skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 125 ml amaretto
  • 125 ml przegotowanej letniej wody

Sposób przygotowania:

Ekstrakt pomarańczowy na amaretto
Pomarańczę umyć,sparzyć i osuszyć. Zdjąć skórkę bez białej podskórki i pokroić w małą kostkę. W dużej szklance dobrze wymieszać amaretto z wodą. Skórkę przełożyć do słoiczka lub butelki zalać mieszanką amaretto i wody. Wstrząsnąć. Odłożyć w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć. Potem odłożyć do lodówki. Można przechowywać przez około 1 rok. Zapraszam!