mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Eton Mess z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

W jego skład wchodzą kawałki świeżych, dojrzałych truskawek, pokruszone słodkie bezy oraz bita śmietana, której nie trzeba dodawać cukru, gdyż deser jest wystarczająco słodki. Oczywiście zamiast truskawek można użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Eton Mess z truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Eton Mess z truskawkami

 

  • Składniki na 3 porcje:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 9 - 12 bez
  • garść świeżych listków mięty
  • 300 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Eton Mess z truskawkami
Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wsypujemy cukier, dodajemy ocet balsamiczny i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Umyte i osuszone listki mięty kroimy na mniejsze części. Do truskawek dodajemy posiekaną miętę, mieszamy. Do pucharków nakładamy warstwami truskawki, pokruszone bezy, bitą śmietanę, truskawki, bezy itd. aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru ozdabiamy listkami mięty. Podajemy.
Eton Mess z truskawkami
Etap 1 Umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki
Eton Mess z truskawkami
Etap 2 Bezy kruszymy palcami na mniejsze kawałki

Tagi:

beza bezy