czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Eton Mess z truskawkami i frużeliną jagodową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Niebiańsko pyszny deser. Lekka śmietankowa chmurka, chrupiące bezy i słodkie owoce... Po prostu pychota!

Eton Mess z truskawkami i frużeliną jagodową

Składniki:

Eton Mess z truskawkami i frużeliną jagodową

 

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 dużych bez
  • 250 g świeżych truskawek
  • 150 g frużeliny jagodowej

Sposób przygotowania:

Eton Mess z truskawkami i frużeliną jagodową
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Nałożyć po dwie łyżki śmietanki na dnie pucharków, posypać pokruszoną bezą.

Nałożyć łyżkę frużeliny z jagód. Ułożyć warstwę umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek.

Nałożyć kolejną warstwę śmietanki, posypać pokruszoną bezą.

Wyłożyć łyżkę frużeliny i pokrojone truskawki. Udekorować odrobiną śmietanki, truskawkami i pokruszoną bezą.

Podawać mocno schłodzone.

Tagi:

beza bezy