Sposób przygotowania:
Ciasto Eton Mess z rabarbaremBiszkopt jasny
Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, miksować. Następnie dodać żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 15-20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec jeszcze 2 biszkopty.
Krem truskawkowo- rabarbarowy
Rabarbar obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnuszku razem z truskawkami i cukrem. Zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, do powstania niezbyt gęstego dżemu. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać ostudzony dżemik, zmiksować. Do żelatyny dodać troszkę kremu i wymieszać (dzięki temu krem się nie zważy) Następnie całą żelatynę wlewać ciurkiem do kremu, cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta
I biszkopt wysmarować dżemem, a następnie kremem i posypać pokruszonymi bezami. Przykryć II biszkoptem, ponownie wysmarować dżemem, kremem i posypać bezami. Na wierzchu umieścić ostatni biszkopt i udekorować go resztą kremu oraz bezikami. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
zbysiowa