Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Fafernuchy

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1487

Buraki ugotować w małej ilości wody, a następnie odcedzić, podzielić na mniejsze

Fafernuchy

Składniki:

Fafernuchy

 

Sposób przygotowania:

Fafernuchy
Buraki ugotować w małej ilości wody, a następnie odcedzić, podzielić na mniejsze części i zmiksować. Z wody, w której gotowały się buraki odlać 1 szkl, dodać drożdże i przygotować rozczyn. Gdy drożdże wyrosną dodać mąkę i zmiksowane buraki, a następnie wyrobić i pozostawić ciasto raz jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto już dostatecznie wyrośnie, rozwałkować je, a następnie pokroić je jak na kopytka. Ułożyć na blaszce i piec do momentu aż wierzch będzie lekko zarumieniony. po upieczeniu fafernuchy należy polać wywarem z buraków cukrowych.

Tagi:

buraki