aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Farfalle z szynką w serku topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna potrawa z makaronem kokardki

Farfalle z szynką w serku topionym

Składniki:

Farfalle z szynką w serku topionym

 

  • makaron farfalle (kokardki) - ilość zależna od przewidzianych porcji
  • 100-150g szynki
  • puszka groszku
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1/2 serka topionego śmietankowego lub o innym smaku
  • łyżka masła
  • tymianek do dekoracji, ewentualnie szczypta soli do smaku

 

Sposób przygotowania:

Farfalle z szynką w serku topionym
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Szynkę pokroić w kostkę lub wąskie paski,a następnie poddusić na łyżce masła. Dolać bulion warzywny oraz dodać odcedzony groszek i zagotować. W tak powstałym wywarze rozpuścić 1/2 serka topionego i jeśli potrzeba można doprawić delikatnie solą (pamiętajmy, że szynka jest trochę słona, bulion oraz serek również nadają już smak). Następnie makaron wymieszać z sosem i posypać tymiankiem.

Tagi:

makaron szynka