Margaretkaw

Margaretkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

fasolka bretońska z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka fasolka bretońska z porami

fasolka bretońska z porami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

fasolka bretońska z porami

 

  • 4 puszki fasoli czerwonej lub białej
  • 2 duże pory
  • pół kg kiełbasy
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • po pół łyżeczki pieprzu ziołowego i soli
  • listek laurowy, natka pietruszki
  • olej

 

Sposób przygotowania:

fasolka bretońska z porami
Pory po oczyszczeniu pokroić w plastry i podsmażyć na oleju do zeszklenia (na zdjęciu pory z zamrażarki) . Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Smażyć jeszcze 3 minuty. Do garnka wrzucić odsączoną fasolę i podlać 2 szkl. wody. Dodać kiełbasę z porami oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić około 20 minut, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawić lub dolać wody, jeśli ktoś lubi bardziej rzadką potrawę. Przed padaniem posypać świeżą pietruszką. Podawać z bułką.
fasolka bretońska z porami
Pory przesmazyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą.
fasolka bretońska z porami
Dodać do odsączonej fasolki. Dorzucić listek i przyprawy.