Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Figa z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Figi pokroić na ćwiartki, zalać koniakiem i odstawić na kilkanaście minut. Wyjąć je,

Figa z czekoladą

Składniki:

Figa z czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Figa z czekoladą
Figi pokroić na ćwiartki, zalać koniakiem i odstawić na kilkanaście minut. Wyjąć je, a do alkoholu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić i zestawić  z ognia. Zagotować 1 szkl mleka a do pozostałego dodać mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając wlać do reszty gotującego się mleka. Tak powstały budyń gotować 3 min. czekoladę, alkohol z żółtkiem oraz budyń połączyć. Starannie wymieszać i polać nim przełożone do pucharków figi, posypać posiekanymi orzechami. Deser mocno schłodzić.

Tagi:

czekolada