cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Figi pieczone z miodem i winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Figi zapiekane z miodem to deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w cytrynowo-winno-rozmarynowe aromaty z dominacją miodu

Figi pieczone z miodem i winem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Figi pieczone z miodem i winem

 

  • 8-9 dojrzałych fig
  • 4 łyżki miodu / użyłam cytrynowego/
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego aromatycznego wina
  • 2 łyżki świeżego soku wyciśnietego z cytryny
  • gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Figi pieczone z miodem i winem
-Miód, masło i wino podgrzać w rondelku i mieszając chwilkę rozpuścić do połączenia się składników. -Dodać sok z cytryny. -Figi umyć, osuszyć, naciąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. -Polać winną mieszanką miodowo-cytrynową , dodać gałązke świeżego rozmarynu. -Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C na ok.15-20 minut. -Podawać na ciepło polane powstałym sosem.
Figi pieczone z miodem i winem
Figi umyć osuszyć naciąć i ułozyć w naczyniu żaroodpornym.
Figi pieczone z miodem i winem
Zalać mieszanką miodowo -winno-cytrynową i zapiec.