Sposób przygotowania:
Flan
Cukier waniliowy zagotować z mlekiem, zdjąć z ognia. Jajka ubic z cukrem na puszysta masę. Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Karmel : Na patelnie wsypać cukier i zbrązowic do z wodą i cytryną. Nie mieszać łyżką bo wtedy zrobi sie twardy, tylko patelnią na małym ogniu aż karmel zbrązowieje. Gotowy karmel wlać do naczynia żaroodpornego , na karmel wlać mase jajeczną. Naczynie wstawić to wiekszego naczynia np na blaszke wypełnionego wodą. Piec w 180 c.
Flan jest gotowy gdy ostrze noża jest suche.
Karmel : Na patelnie wsypać cukier i zbrązowic do z wodą i cytryną. Nie mieszać łyżką bo wtedy zrobi sie twardy, tylko patelnią na małym ogniu aż karmel zbrązowieje. Gotowy karmel wlać do naczynia żaroodpornego , na karmel wlać mase jajeczną. Naczynie wstawić to wiekszego naczynia np na blaszke wypełnionego wodą. Piec w 180 c.
Flan jest gotowy gdy ostrze noża jest suche.