gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Flan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Flan jest to przepis hiszpański, coś jak puding

Flan

Składniki:

Flan

 

  • 1 litr mleka
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • 6 jajek
  • 100 gr cukru
  • Karmel :
  • 10 łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Flan
Cukier waniliowy zagotować z mlekiem, zdjąć z ognia. Jajka ubic z cukrem na puszysta masę. Przestudzone mleko wlać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Karmel : Na patelnie wsypać cukier i zbrązowic do z wodą i cytryną. Nie mieszać łyżką bo wtedy zrobi sie twardy, tylko patelnią na małym ogniu aż karmel zbrązowieje. Gotowy karmel wlać do naczynia żaroodpornego , na karmel wlać mase jajeczną. Naczynie wstawić to wiekszego naczynia np na blaszke wypełnionego wodą. Piec w 180 c.
Flan jest gotowy gdy ostrze noża jest suche.

Tagi:

jajko jajka