dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Flan karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest to rodzaj kremu jajecznego, przygotowywanego na gorąco, a podawanego ma zimno z syropem karmelowym.

Flan karmelowy

Składniki:

Flan karmelowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Flan karmelowy
Mieszamy rum z sokiem z cytryny i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy cukier, gotujemy do uzyskania karmelu. Następnie przelewamy na dno naczynia, w którym będziemy przygotowywali deser, odstawiamy do zastygnięcia karmelu. Mleko i część śmietany zagotowujemy z dodatkiem cukru i przekrojonej na pół laski wanilii, studzimy do temp 70st. Mąkę mieszamy z jajkami i żółtkami a następnie dodajemy śmietanę. Wszystko przecedzamy przez sitko. Wlewamy masę do naczyń z wystudzonym karmelem, pieczemy w kąpieli wodnej przez 30 min w temp 160st.