Sposób przygotowania:
Flapjacks
Masło, cukier i syrop włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Następnie wsypać płatki owsiane i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą formę i wyrównać. Piec w temperaturze 180 C około 25-30 minut. Po upieczeniu zostawić 5 minut na blaszce, a następnie pociąć w paluszki. Z blaszki paluszki wyciągnąć dopiero po ostygnięciu. Można przechowywać w szczelnym pojemniku.
kiwi
POlecała 5.
Sarenka
Jovi super przepis, widze, ze mam taka sama zastawe stolowa ;) Tego rodzaju batoniki czesto kupuje, bo lubie je sobie chrupac zamiast czekaloday, przepis laduje w ulubionych :)
Paola
Sarenko, myślę, że to może, ale nie musi być klonowy, bo coś mi "ćwierka", że jeszcze jest bodaj złoty syrop kukurydziany. Mam książkę z Readers Digest "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata" i tam w przepisach występuje albo ten, albo tamten ;) Chciałabym się zatem dowiedzieć, czy ewentualnie można jeden zastąpić drugim ?
Funia
Pyza
No właśnie, co to takiego? I czy można to czymś zastapić np. w Polsce?
jovi
Przepraszam, że od razu nie zamieściłam zamiennika.
Sarenka
Swoja droga jovi - jak dobrze, ze w UK mozna dostac Golden Syrup za bardzo przystepna cene! Podczas ostatnich zakupow przystanelam na moment przy stoisku z tym syropem, wzielam puszke do reki, przeczytalam wszelkie napisy i... odlozylam, bo nie wiedzialam do czego moglabym go wykorzystac. Teraz juz wiem, bo mam Twoj przepis :)
jovi
A przepis polecam bo dostałam go od zaprzyjaźnionej Angielki no i nawet z połowy porcji wychodzi dobrze!
Pozdrowionka:)
Paola
Jovi, co jeszcze dodajesz do tych pysznych chrupanek ?
jovi
Co jeszcze można dodać, generalnie wszystkie dodatki jakie się lubi. Ja daję orzeszki laskowe, mogą być pistacje, orzechy włoskie, czasem daję rodzynki, można dodać kokos jak ktoś lubi. Ostatnio też zastanawiałam się nad dodaniem jakiś owoców suszonych lub drobinek czekolady, ale tego akurat jeszcze nie zdążyłam wypróbować.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego:)
Babciagramolka
A i przy okazji - zgadzam się ,że na Wyspie klimat do eksperymentów kulinarnych zdecydowanie lepszy .za każdym razem walczę z nadbagażem ( i to ze wzgledu własnie na spożywkę - nie mogę się opanować i wożę takie różniaste przyprawy, sosy itp )
Prośba - wstawiaj w post znane-nie znane takie przydatne informacje jak o tym syropie ( ,że można go zastapić syropem klonowym )