Witam chciałam coś poradzić w sprawie karpatki ja najpierw zaparzam kostkę margaryny ze szklanką maki i szklanka wody ,potem do gorącej masy wbijam kolejno 6 dużych jaj i miksuje na gładką masę ( nie dodaje proszku do pieczenia) miksuje masę aż będzie idealnie gładka jakieś 5 ,10 min potem rozsmarowuje na blaszce wkładam do mocno nagrzanego pieca 220 -230 st i piekę jakiej 10 min nie otwierając drzwiczek.Jeżeli chodzi o krem pół litra mleka odlewam pół szkl resztę mleka zagotowuje a w tej połowie rozpuszczam kopiasta łyżkę maki pszennej i ta sama ilość maki ziemniaczanej plus 1 żółtko i cukier wan .gotuje budyń ,gdy ostygnie miksuje kostkę margaryny najlepsza jest palma z 1/2 szkl cukru pudru i małymi porcjami dodaje zimny budyń,mam nadzieje ze się uda powodzenia
W karpatce ważne jest to aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta,ponieważ zawsze opadnie i nici z karpat wiem bo kilkakrotnie popełniłam ten błąd.
zmieniono 1 raz (ostatnio 17 cze 2011 19:37 przez kasiunia.1981)
https://gotujmy.pl/ptysie,przepisy,55868.html
Ja co prawda robiłam z tego przepisu ptysie, ale wystarczy rozsmarować ciasto na blaszkach. Masa jest puszysta i smaczna.
https://gotujmy.pl/karpatka,przepisy,74037.html
tu jest mój przepis na karpatkę...
mąkę uzywam prosto z młyna, jajka świeże od swoich kur, zawsze stawiam blachę na środkowej półce w piekarniku i nie wolno zaglądać bo inaczej górki nie wyrosną...
jezeli chodzi o krem to czasem cukier sypię do mleka i pomijam ucieranie masła z cukrem
temperatura pieczenia raczej wyższamin190 stopni a czas najlepiej "wyczuć" bo czasem to może być i 35 minut a innym razem 45minut....ja jednak po pewnym czasie zaglądam do piekarnika (odwracam blachę )ale dopiero gdy sa dobrze wyrośnięte górki i utrwalone temperaturą....
a i jeszcze jedna ważnarzecz proszek do pieczenia dajemy do chłodnej masyz jajkami NIE WOLNO wsypywac proszku do mąki bo on jest wtedy zaparzony....
zmieniono 2 razy (ostatnio 17 cze 2011 17:51 przez misia14)
Czy ktoś ma przepis na karpatkę idealną? robilam 3 razy. raz krem za rzadki, raz ciasto nie urosło, a za trzecim razem nadal nie było ani mega karpat, ani super kremu. Chodzi o to by karpatka miała mega góry i puszysty waniliowy krem. Jak robicie? Na jakiej temp piekarnik, na jakim profilu ustawiony, na jakiej wysokości w piekarniku?
jaka mąka, ile i jakie jajka, ile czasu ubijacie ile masła dajecie. Czekam na pomysł idealny
Bezbłędna karpatka
Obserwuj wątekOdp: Bezbłędna karpatka
anullka7
Odp: Bezbłędna karpatka
kawusia
Odp: Bezbłędna karpatka
kasiunia.1981
Odp: Bezbłędna karpatka
zewa
Ja co prawda robiłam z tego przepisu ptysie, ale wystarczy rozsmarować ciasto na blaszkach. Masa jest puszysta i smaczna.
Odp: Bezbłędna karpatka
misia14
tu jest mój przepis na karpatkę...
mąkę uzywam prosto z młyna, jajka świeże od swoich kur, zawsze stawiam blachę na środkowej półce w piekarniku i nie wolno zaglądać bo inaczej górki nie wyrosną...
jezeli chodzi o krem to czasem cukier sypię do mleka i pomijam ucieranie masła z cukrem
temperatura pieczenia raczej wyższamin190 stopni a czas najlepiej "wyczuć" bo czasem to może być i 35 minut a innym razem 45minut....ja jednak po pewnym czasie zaglądam do piekarnika (odwracam blachę )ale dopiero gdy sa dobrze wyrośnięte górki i utrwalone temperaturą....
a i jeszcze jedna ważnarzecz proszek do pieczenia dajemy do chłodnej masyz jajkami NIE WOLNO wsypywac proszku do mąki bo on jest wtedy zaparzony....
Bezbłędna karpatka
thegrooba
jaka mąka, ile i jakie jajka, ile czasu ubijacie ile masła dajecie. Czekam na pomysł idealny