Oooo. Dziękuję za cenne wskazówki. Myślę, że już wiem w czym tkwił błąd. Postaram się go wyeliminować. Swoją drogą jakim cudem drożdże świeże, którym termin ważności nie minął są nieświeże? Co może być tego przyczyną?
To już wiem czemu mi nie urosło ciasto na drożdżówki. Moje drożdże choć nie były przeterminowane były nieświeże :/ Miały biały nalot i się kruszyły na potęgę. A tyle zagniatałem. Jedyny plus to mięśnie
Przyczyn może być kilka m.in.:
* nieświeże drożdże - przed użyciem należy sprawdzić ich datę ważności. Jeśli data jest ok to następnie sprawdzamy same drożdże, które powinny mieć kolor jasnobeżowy bez jakiegokolwiek nalotu i mieć przyjemny zapach. Dodatkowo świeże drożdże są elastyczne, a stare nabierają brązowego koloru i są popękane i kruszą się.
* sól - bezpośredni kontakt z solą uszkadza drożdże
* cukier - drożdże nie lubią dużej ilości cukru
* płyn (mleko,, woda) użyty do rozczynu miał niewłaściwą temperaturę. Zbyt gorąc może całkowicie zahamować "pracę" drożdży, a zbyt zimny zdecydowanie spowolni ten proces
* ciasto ma niewłaściwą konsystencję i jest zbyt twarde - ciasto drożdżowe jest delikatnym ciastem i "pakowanie" w nie dodatkowej mąki, bo np. się lepi sprawi, że będzie problem z wyrastaniem. Wystarczy dłużej zarabiać ciasto. Gdy zacznie pracować gluten z mąki wszystko ładnie się połączy
* ciepło - miejsce, gdzie postawiliśmy ciasto nie jest wystarczająco ciepłe. Ciasto to najlepiej rośnie w temp. 25-30 st
* przeciąg - ciasto drożdżowe nie znosi przeciągów - nawet jeśli nam wydaje się, że jest ciepło i otworzymy okno, może się to skończyć ciastem, które nie wyrośnie nawet na 1 mm.
Oj, ale się rozpisałam
Dlaczego ciasto drożdżowe nie rośnie? Co może być tego przyczyną? Zawsze używam świeżych drożdży. Rozpuszczam w ciepłym nie gorącym mleku, a raz na jakiś czas ciasto nie rośnie nawet o 1 mm. Co poszło nie tak? Jak temu zapobiec? Macie jakiś pomysł?
Ciasto drożdżowe
Obserwuj wątekOdp: Ciasto drożdżowe
mocsłodkości
Odp: Ciasto drożdżowe
skuter5
Odp: Ciasto drożdżowe
misia5
* nieświeże drożdże - przed użyciem należy sprawdzić ich datę ważności. Jeśli data jest ok to następnie sprawdzamy same drożdże, które powinny mieć kolor jasnobeżowy bez jakiegokolwiek nalotu i mieć przyjemny zapach. Dodatkowo świeże drożdże są elastyczne, a stare nabierają brązowego koloru i są popękane i kruszą się.
* sól - bezpośredni kontakt z solą uszkadza drożdże
* cukier - drożdże nie lubią dużej ilości cukru
* płyn (mleko,, woda) użyty do rozczynu miał niewłaściwą temperaturę. Zbyt gorąc może całkowicie zahamować "pracę" drożdży, a zbyt zimny zdecydowanie spowolni ten proces
* ciasto ma niewłaściwą konsystencję i jest zbyt twarde - ciasto drożdżowe jest delikatnym ciastem i "pakowanie" w nie dodatkowej mąki, bo np. się lepi sprawi, że będzie problem z wyrastaniem. Wystarczy dłużej zarabiać ciasto. Gdy zacznie pracować gluten z mąki wszystko ładnie się połączy
* ciepło - miejsce, gdzie postawiliśmy ciasto nie jest wystarczająco ciepłe. Ciasto to najlepiej rośnie w temp. 25-30 st
* przeciąg - ciasto drożdżowe nie znosi przeciągów - nawet jeśli nam wydaje się, że jest ciepło i otworzymy okno, może się to skończyć ciastem, które nie wyrośnie nawet na 1 mm.
Oj, ale się rozpisałam
Ciasto drożdżowe
mocsłodkości