http://gastrowawa.pl/przepisy/chlodnik zawsze się udaje i jest przepyszny! korzystam wyłącznie z tego przepis, bo sprawdza się zawsze! Polecam!
Katarzyna ! przestań reklamować inną stronę - bo co komentarz to odnośnik do tamtej strony . To jest krypto reklama i nie wzbudza przychylności u innych użytkowników .
- Chłodnik Litewski - zupa ugotowana i podawana potem na zimno . Botwinka ugotowana na bulionie( oddtłuszczonym ) , ostudzona i połączona ze śmietaną ( razem z tym bulionem ) .Potem dodaje się posiekany koper i szczypior , gotowaną cielecinę krojoną w kostkę , faszerowane szyjki rakowe , ćwiatki jaj na twardo , krojony ogórek i rzodkiewkę .
-Okroszka ( Rosyjski )- chłodnik na zsiadłym mleku i jogurcie z ogórkiem , szczypiorem , koprem , rzodkiewką , czosnkiem , sokiem z cytryny , jajkami na twardo .
- Chłodnik Polski - zsiadłe mleko i kwaśna śmietana zmieszane z ugotowaną osobno i odcedzoną botwinką , zakwasem buraczanym , usiekanymi szczypiorem i koprem , jajami na twardo , ogórkiem i rzodkiewką
- Gazpacho ( hiszpański ) - kilka wersji - czerwstwy chleb miksowany z lodowatą wodą , oliwą , czosnkiem , migdałami , pomidorami , winogronami , papryką ( wybór dodatków zależy od regionu i upodobań ) - podawane z wrzuconymi kostkami lodu
- Raita ( indyjski ) to jogurt z ogórkami , cebulą , mietą i papryczką chili
W zasadzie pod chłodnik można by podciągnąć też naszą mizerię robioną w starym stylu to znaczy obrane ogórki , pokrojone cienko , posolone zostawia się by puściły sok . Potem zalewa gęstą , kwaśną śmietaną . Dodaje koper . Doprawia do smaku solą , cukrem i octem winnym . Podaje mocno schłodzoną .
Według wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnik
Chłodnik.
Chłodnik – zupa kuchni polskiej oraz litewskiej.
Jak wskazuje nazwa, jest to potrawa podawana na zimno, często na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwiną. Najlepiej przyrządzać chłodnik późną wiosną i latem, kiedy pojawiają się świeże warzywa.
Jako dodatki stosuje się np. rzodkiewkę, koper, jajka na twardo czy dymkę.
nie śmiejcie się, ale nigdy nie robiłam chłodnika i nie wiem co to jes(13 lat ). Widziałam w przepisach, w gazetach te nazwy, ale nie mam pojęcia o co chodzi. Czym się rózni od zupy? dziękuję za odp.!
Co to jest chłodnik?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Co to jest chłodnik?
Babciagramolka
Katarzyna ! przestań reklamować inną stronę - bo co komentarz to odnośnik do tamtej strony . To jest krypto reklama i nie wzbudza przychylności u innych użytkowników .
Odp: Odp: Co to jest chłodnik?
Odp: Co to jest chłodnik?
olmanka
Odp: Co to jest chłodnik?
Babciagramolka
- Chłodnik Litewski - zupa ugotowana i podawana potem na zimno . Botwinka ugotowana na bulionie( oddtłuszczonym ) , ostudzona i połączona ze śmietaną ( razem z tym bulionem ) .Potem dodaje się posiekany koper i szczypior , gotowaną cielecinę krojoną w kostkę , faszerowane szyjki rakowe , ćwiatki jaj na twardo , krojony ogórek i rzodkiewkę .
-Okroszka ( Rosyjski )- chłodnik na zsiadłym mleku i jogurcie z ogórkiem , szczypiorem , koprem , rzodkiewką , czosnkiem , sokiem z cytryny , jajkami na twardo .
- Chłodnik Polski - zsiadłe mleko i kwaśna śmietana zmieszane z ugotowaną osobno i odcedzoną botwinką , zakwasem buraczanym , usiekanymi szczypiorem i koprem , jajami na twardo , ogórkiem i rzodkiewką
- Gazpacho ( hiszpański ) - kilka wersji - czerwstwy chleb miksowany z lodowatą wodą , oliwą , czosnkiem , migdałami , pomidorami , winogronami , papryką ( wybór dodatków zależy od regionu i upodobań ) - podawane z wrzuconymi kostkami lodu
-Tarator ( Bułgarsko-Turecki ) - jogurt z miksowanymi orzechami , ogórkiem , czosnkiem , koprem , oliwą i octem winnym .
- Raita ( indyjski ) to jogurt z ogórkami , cebulą , mietą i papryczką chili
W zasadzie pod chłodnik można by podciągnąć też naszą mizerię robioną w starym stylu to znaczy obrane ogórki , pokrojone cienko , posolone zostawia się by puściły sok . Potem zalewa gęstą , kwaśną śmietaną . Dodaje koper . Doprawia do smaku solą , cukrem i octem winnym . Podaje mocno schłodzoną .
Odp: Co to jest chłodnik?
Polpal
Chłodnik.
Chłodnik – zupa kuchni polskiej oraz litewskiej.
Jak wskazuje nazwa, jest to potrawa podawana na zimno, często na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwiną. Najlepiej przyrządzać chłodnik późną wiosną i latem, kiedy pojawiają się świeże warzywa.
Jako dodatki stosuje się np. rzodkiewkę, koper, jajka na twardo czy dymkę.
Co to jest chłodnik?
olmanka