Cześć, skuter , najlepiej kup mleko od gospodarza. Nie musisz jechać na wieś, rozejrzyj się po targowiskach w twojej okolicy, na pewno ktoś sprzedaje wiejskie mleko "spod lady". Przelej je do szerokiej butelki lub słoika i odstaw na dzień lub dwa, będziesz miał idealną wiejską śmietanę łatwą do zebrania.
Śmietana do ubicia masła powiina być naturalna, niehomogenizowana, najlepiej właśnie wiejska. Jeśli pokusisz się na zrobienie masła z kupnej kremówki, sprawdzaj skład, te śmietany z zagęstnikami i innymi " śmieciami" nie nadają się zupełnie.
Do takiego masła trzeba użyć tłustej śmietany np. 30% Ubijasz ją np. w słoiku z dodatkiem soli do uzyskania odpowiedniej konsystencji
U nas na targu można kupić taką swojską śmietanę
Moja babcia i mama robiły masło ze swojskiej śmietany, o którą na wsi było niegdyś nietrudno. Niestety teraz mieszkam w mieście i o taką śmietanę bardzo trudno. Jaka śmietana będzie idealna do zrobienia domowego masła?
Domowe masło
Obserwuj wątekOdp: Domowe masło
mis9080
Odp: Domowe masło
zbysiowa
Odp: Domowe masło
misia5
U nas na targu można kupić taką swojską śmietanę
Domowe masło
skuter5