Domowe masło

Obserwuj wątek

Odp: Domowe masło

mis9080
  • mis9080

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Cześć, skuter , najlepiej kup mleko od gospodarza. Nie musisz jechać na wieś, rozejrzyj się po targowiskach w twojej okolicy, na pewno ktoś sprzedaje wiejskie mleko "spod lady". Przelej je do szerokiej butelki lub słoika i odstaw na dzień lub dwa, będziesz miał idealną wiejską śmietanę łatwą do zebrania.

Odp: Domowe masło

zbysiowa
  • zbysiowa

  • Posty: 1275
  • Przepisy: 725
  • Artykuły: 8
Śmietana do ubicia masła powiina być naturalna, niehomogenizowana, najlepiej właśnie wiejska. Jeśli pokusisz się na zrobienie masła z kupnej kremówki, sprawdzaj skład, te śmietany z zagęstnikami i innymi " śmieciami" nie nadają się zupełnie.

Odp: Domowe masło

misia5
  • misia5

  • Posty: 2274
  • Przepisy: 701
  • Artykuły: 0
Do takiego masła trzeba użyć tłustej śmietany np. 30% Ubijasz ją np. w słoiku z dodatkiem soli do uzyskania odpowiedniej konsystencji
U nas na targu można kupić taką swojską śmietanę

Domowe masło

skuter5
  • skuter5

  • Posty: 899
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Moja babcia i mama robiły masło ze swojskiej śmietany, o którą na wsi było niegdyś nietrudno. Niestety teraz mieszkam w mieście i o taką śmietanę bardzo trudno. Jaka śmietana będzie idealna do zrobienia domowego masła?

Odpowiedz na/ edytuj Domowe masło