Hej! Moja babcia daje mi czasami takie "prawdziwe" mleko , prosto od krowy. Zazwyczaj 3 l mleka wlewam do garnka (wypełnionego na spodzie wodą) następnie gotuję mleko, kiedy zawrze, zmniejszam ogień, dodaję soku z cytryny . Delikatnie mieszam. Następnie przecedzam przez bardzo gęste sitko i mam twaróg. To taki domowy sposób mojej babci.
Z tą taniością może być problem bo z reguły produkty do jego wyrobu są dosyć drogie,ale w zamian za to mamy pyszne sery no i rzecz jasna także ogromną satysfakcję
Zawsze się miałam zabrać za to Jak będę miała więcej czasu muszę spojrzeć Przeraża mnie jednak koszt. Czy nie da się wyczarować czegoś bez specjalnych zakupów? Np. czy do jakiegoś przepisu nie starczy mleko i kubek za foremkę? Właśnie, czekam na przepisy
Cześć, od kilku lat wspólnie z narzeczoną wyrabiamy domowe sery. Najczęściej sery szwajcarskie z dziurami oraz parmezan - lubimy ostre i wyraziste smaki. Wyrabiamy też szybki i prosty ser podpuszczkowy "Koryciński" - idealny na kanapki i dla naszej 1,5-rocznej córeczki
Takie wyroby są zdrowe i ekologiczne, można je robić z mleka nawet ze sklepu, chociaż najzdrowsze i najsmaczniejsze są z mleka od krowy - np. z mlekomatów, które stoją w wielu miastach albo od gospodyń na ryneczkach. Chciałbym Was zainteresować wyrobem serów, to super nietuzinkowa i fascynująca pasja. Do zrobienia prostego sera (niekoniecznie dojrzewającego) wystarczy kilka drobiazgów takich jak podpuszczka, termometr, foremka. Można je kupić w naszym sklepie Serowar.pl, który powstał z naszej pasji dwa lata temu.
Nie chcę, aby ten post został odebrany jako spam, czy czysto reklama. Oczywiście, sklep jest źródłem naszego utrzymania, ale przede wszystkim jesteśmy pasjonatami i chcemy zarażać tą pasją innych! Wiele osób bowiem nie wierzy, że sery czy jogurty można naprawdę w domu zrobić i to prosto!
Podsyłam link do mojego artykułu, w którym jest więcej informacji na ten temat:
http://sklep.serowar.pl/pl/n/26
Służę pomocą, chętnie odpowiem na każde pytanie!
Kuba
Odpowiedz na/ edytuj domowy wyrób serów i twarogów
domowy wyrób serów i twarogów
Obserwuj wątekOdp: domowy wyrób serów i twarogów
ewela24
Odp: domowy wyrób serów i twarogów
eKuchnia_com
Odp: domowy wyrób serów i twarogów
Noruas
Odp: domowy wyrób serów i twarogów
WinoToskanii_pl
Odp: domowy wyrób serów i twarogów
gosiapiotrek23
Odp: domowy wyrób serów i twarogów
Noruas
domowy wyrób serów i twarogów
serowar
Takie wyroby są zdrowe i ekologiczne, można je robić z mleka nawet ze sklepu, chociaż najzdrowsze i najsmaczniejsze są z mleka od krowy - np. z mlekomatów, które stoją w wielu miastach albo od gospodyń na ryneczkach. Chciałbym Was zainteresować wyrobem serów, to super nietuzinkowa i fascynująca pasja. Do zrobienia prostego sera (niekoniecznie dojrzewającego) wystarczy kilka drobiazgów takich jak podpuszczka, termometr, foremka. Można je kupić w naszym sklepie Serowar.pl, który powstał z naszej pasji dwa lata temu.
Nie chcę, aby ten post został odebrany jako spam, czy czysto reklama. Oczywiście, sklep jest źródłem naszego utrzymania, ale przede wszystkim jesteśmy pasjonatami i chcemy zarażać tą pasją innych! Wiele osób bowiem nie wierzy, że sery czy jogurty można naprawdę w domu zrobić i to prosto!
Podsyłam link do mojego artykułu, w którym jest więcej informacji na ten temat:
http://sklep.serowar.pl/pl/n/26
Służę pomocą, chętnie odpowiem na każde pytanie!
Kuba