Bardzo Ci dziękuję za wszystkie cenne informacje. Spróbuję zrobić dżem z dodatkiem takiego cukru. Jak się sprawdzi, może będę używała go częściej
A próbowałaś dodać go do wytrawnych przetworów?
Moje dżemy koloru nie zmieniły. Są równie apetyczne jak zaraz po przygotowaniu. Jeszcze w kwietniu jedliśmy dżem malinowy zrobiony rok wcześniej i wszystko z nim było ok Co do konsystencji to taki dżem wygląda jak ten kupny przy czym masz w nim więcej owoców niż soku czy syropu czy co oni tam do nich dodają
Bardzo taki cukier żelujący zmienia konsystencję dżemu? Czy taki dżem zmienia kolor po jakimś czasie tak jak to się dzieje z dżemem robionym tradycyjnie ( chyba, że tylko moje dżemy truskawkowe tracą żywy czerwony kolor i stają się blade) ?
Ja do niektórych owoców dodaję te cukry i tego rodzaju dodatki. Są to maliny i jagody. Są to dość drogie owoce i szkoda każdej odrobinki na długie smażenie Z takim dodatkiem dżemów jest więcej aniżeli bez tego dodatku
Od lat robię dżemy z najróżniejszych owoców. Do tej pory nie stosowałam żadnych zagęszczaczy typu cukier żelujący. Moja koleżanka jednak chwali takie produkty i od dawna ich używa. A jak to jest u Was? Używacie tego rodzaju dodatków? Warto je dodawać do dżemu?
Dżem
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Dżem
milasit
( usunięte przez moderatora)
Odp: Odp: Odp: Dżem
ciasteczka
A próbowałaś dodać go do wytrawnych przetworów?
Odp: Odp: Dżem
ciasteczka
Odp: Dżem
mocsłodkości
Odp: Dżem
ciasteczka
Dżem
mocsłodkości