Wyznawcy prawosławia i innych obrządków wschodnich obchodzą święta Bożego Narodzenia w/g kalendarza juliańskiego - wypadają one 13 dni po świętach kościoła katolickiego. Dziś więc świętują Wigilię i we wszystkich cerkwiach wieczorem odprawia się uroczyste wieczernie.
W tradycji kościoła prawosławnego i grekotalickiego jest tradycja ścisłego, całkowitego postu w dzień wigilijny aż do wieczerzy i wielu wyznawców go przestrzega. Wieczerza wigilijna zaczyna się zwykle od kutii z pszenicy, maku i miodu. Już od pewnego czasu upowszechnia się zwyczaj uroczystego dzielenia prosfory, przaśnego, błogosławionego chleba przyniesionego z cerkwi. Później pojawia się na stole np. ryba; szczułok, czyli kompot z suszonych owoców, a na podgórskim południu Polski kisełycia - kisiel z owsa. W wielu regionach, szczególnie na białostoczczyźnie podaje się potrawy z grzybami a także placki smażone na oleju.
Wieczerza wigilijna składa się tradycyjnie z dwunastu dań. Na stole, zgodnie z tradycją, powinny się znaleźć: chleb - symbol pożywienia, czosnek - symbol zdrowia, sól - symbol obfitości oraz miód - symbol słodyczy (powodzenia) i postne potrawy.
Odpowiedz na/ edytuj Dziś Wigilia świąt Bożego Narodzenia w kościołach obrządków wschodnich
Dziś Wigilia świąt Bożego Narodzenia w kościołach obrządków wschodnich
Obserwuj wątekDziś Wigilia świąt Bożego Narodzenia w kościołach obrządków wschodnich
Pyza
W tradycji kościoła prawosławnego i grekotalickiego jest tradycja ścisłego, całkowitego postu w dzień wigilijny aż do wieczerzy i wielu wyznawców go przestrzega. Wieczerza wigilijna zaczyna się zwykle od kutii z pszenicy, maku i miodu. Już od pewnego czasu upowszechnia się zwyczaj uroczystego dzielenia prosfory, przaśnego, błogosławionego chleba przyniesionego z cerkwi. Później pojawia się na stole np. ryba; szczułok, czyli kompot z suszonych owoców, a na podgórskim południu Polski kisełycia - kisiel z owsa. W wielu regionach, szczególnie na białostoczczyźnie podaje się potrawy z grzybami a także placki smażone na oleju.
Wieczerza wigilijna składa się tradycyjnie z dwunastu dań. Na stole, zgodnie z tradycją, powinny się znaleźć: chleb - symbol pożywienia, czosnek - symbol zdrowia, sól - symbol obfitości oraz miód - symbol słodyczy (powodzenia) i postne potrawy.