Garnek rzymski zalewa się pusty w całości woda tak by woda wsiąkała z glinę z zewnątrz i wewnątrz .i trzyma tak 15 minut .Potem lekko osusza ściereczka .Wkłada to co ma być pieczone ( jeśli piecze się samo mięso podlewa się dodatkowo 1/2 szklanki wody - jeśli dokłada się warzywa lub ziemniaki to wody nie potrzeba dolewać ) .Szczelnie zamknięty Garnek wstawia się do zimnego piekarnika i ustawia na 100*C , a potem zwiększamy do 200*C- 230*C zależy co pieczemy .W trakcie pieczenia raczej nie otwieramy garnka ( a już na pewno nie dolewamy zimnych płynów ).Po zakończeniu pieczenia Garnek wystawiamy na podkładkę ( byle nie zimną ) , otwieramy i wyjmujemy zawartość .Garnek zostawiamy by ostygł i dopiero myjemy .
I to wszystko - żadna filozofia .Doprawiania potraw i ich robienia w Garnku trzeba się nauczyć metoda prób i błędów lub uwierzyć komuś kto już to wypraktykował i robić jego metodą bo stosując przepisy z reklam tych Garnków będziemy mieć dania bez soli , tłuszczu , przypraw - takie sote bez smaku ( tak jak by się upiekło w rękawie foliowym mięso bez za macerowania go .
Tu są przykładowe dania z Garnka :
-Golonka pieczona w Garnku rzymskim
-Wieprzowina w sosie śliwkowo - cebulowym z Garnka rzymskiego
-Żeberka z cebula z Garnka rzymskiego
zmieniono 1 raz (ostatnio 08 sty 2010 09:00 przez Babciagramolka)
Super jedzonko wychodzi z takiego garnka, szczególnie chwale sobie mięska. Co do garnków to mam taki http://www.saintbest.pl/index.php?p40,garnek-rzymski-gliniane-naczynie-do-pieczenia-bez-tluszczu
Super jedzonko wychodzi z takiego garnka, szczególnie chwale sobie mięska. Co do garnków to mam taki http://www.saintbest.pl/index.php?p40,garnek-rzymski-gliniane-naczynie-do-pieczenia-bez-tluszczu
Właśnie takie cacko idzie do mnie w paczce. Zamówiłam przez internet. Wygląda trochę inaczej, bo jest prostokątny (firmy formaster). Na pewno wypróbuję podane przez Ciebie przepisy, bo brzmią bardzo smakowicie.
Bardzo Ci dziekuje za zdjecie ! Teraz wiem ale jeszcze nie mam.Gzies mi sie ouszy obilo ,ze ktos robi w nim pieczone ziemniaki slodkie i wychodza jak z ogniska..... Gdy tylko zobacze kupie .Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje!
Wstawiłam przepis na Żeberka w cebuli z Garnka rzymskiego .Tokijkę zaciekawił sam garnek .
Może nie wszyscy je znają .Tu można sobie trochę o nich poczytać :
http://www.roemertopf.pl/news.php
http://www.garnekrzymski.pl/
Mój jest z tych zwykłych - ale sprawdza się doskonale . Z moich obserwacji - jeśli używa się takiego Garnka nie stosując rygorystycznych zakazów używania tłuszczy co jest stawiane na pierwszym miejscu w reklamach to efekty smakowe są wspaniałe ( przy pieczeniu bez tłuszczowym tak jak w innych przypadkach mięso jest smaczne ale nie umywa się do tego pieczonego tradycyjnie ) .. Ja używam minimalną ilość tłuszczu ( 2 łyżki oleju ,lub 1 łyżka oleju + 1 łyżka płaska masła na jedno pieczenie czyli kilka porcji ) .
Dodatkowym plusem na korzyść pieczenia w takim Garnku jest to ,że nie trzeba podlewać mięsa w trakcie pieczenia - Garnek oddaje wilgoć ze swoich ścianek ( przed użyciem moczy się go w wodzie ) .
Mimo sugerującej pochodzenie nazwy Garnek rzymski w taki sposób pieczono i gotowano przed wiekami . Naczynia z gliny były przecież pierwszymi używanymi Z przyjemnością odkrywam stare smaki potraw , doprawianie ziołami które są odpowiednie dla naszej strefy klimatycznej , owocami .
Wspomniany przy moim przepisie przez Tokijkę Garnek marokański ( chodzi chyba o Tajine czy inaczej Tadżin ) - to odmiana tego garnka - ma inny kształt i jest polewany , ale też wywodzi się z garnków wyrabianych z gliny .
Tym których interesują dania z tego garnka podaję linki do dań które już wstawiłam ( podpowiadam na przyszłość ,że wystarczy wpisać w wyszukiwarkę przepisów na tej stronie ,, z Garnka rzymskiego " a wyskoczą wszystkie dostępne przepisy ) :
https://gotujmy.pl/kurczak-na-dziko-z-garnka-rzymskiego-,przepisy,47992.html
Garnek Rzymski
Obserwuj wątekOdp: Garnek Rzymski
Narobilas mi ochoty i przekonalas do zakupu garnka.Dzieki za informacje
Odp: Garnek Rzymski
Nemon
Odp: Garnek Rzymski
Babciagramolka
I to wszystko - żadna filozofia .Doprawiania potraw i ich robienia w Garnku trzeba się nauczyć metoda prób i błędów lub uwierzyć komuś kto już to wypraktykował i robić jego metodą bo stosując przepisy z reklam tych Garnków będziemy mieć dania bez soli , tłuszczu , przypraw - takie sote bez smaku ( tak jak by się upiekło w rękawie foliowym mięso bez za macerowania go .
Tu są przykładowe dania z Garnka :
-Golonka pieczona w Garnku rzymskim
-Wieprzowina w sosie śliwkowo - cebulowym z Garnka rzymskiego
-Żeberka z cebula z Garnka rzymskiego
Odp: Odp: Garnek Rzymski
bartolini
Gdzieś przeczytałem, że cały sekret garnka rzymskiego tkwi w oddawaniu przez niego wody podczas pieczenia, przy szkliwionym można o tym zapomnieć.
Odp: Garnek Rzymski
Babciagramolka
Odp: Odp: Garnek Rzymski
bartolini
A czy ten garnek jest w środku szkliwiony
Odp: Garnek Rzymski
wojtyla
Odp: Garnek Rzymski
SuperLilka
Odp: Garnek Rzymski
Garnek Rzymski
Babciagramolka
Może nie wszyscy je znają .Tu można sobie trochę o nich poczytać :
http://www.roemertopf.pl/news.php
http://www.garnekrzymski.pl/
Mój jest z tych zwykłych - ale sprawdza się doskonale . Z moich obserwacji - jeśli używa się takiego Garnka nie stosując rygorystycznych zakazów używania tłuszczy co jest stawiane na pierwszym miejscu w reklamach to efekty smakowe są wspaniałe ( przy pieczeniu bez tłuszczowym tak jak w innych przypadkach mięso jest smaczne ale nie umywa się do tego pieczonego tradycyjnie ) .. Ja używam minimalną ilość tłuszczu ( 2 łyżki oleju ,lub 1 łyżka oleju + 1 łyżka płaska masła na jedno pieczenie czyli kilka porcji ) .
Dodatkowym plusem na korzyść pieczenia w takim Garnku jest to ,że nie trzeba podlewać mięsa w trakcie pieczenia - Garnek oddaje wilgoć ze swoich ścianek ( przed użyciem moczy się go w wodzie ) .
Mimo sugerującej pochodzenie nazwy Garnek rzymski w taki sposób pieczono i gotowano przed wiekami . Naczynia z gliny były przecież pierwszymi używanymi Z przyjemnością odkrywam stare smaki potraw , doprawianie ziołami które są odpowiednie dla naszej strefy klimatycznej , owocami .
Wspomniany przy moim przepisie przez Tokijkę Garnek marokański ( chodzi chyba o Tajine czy inaczej Tadżin ) - to odmiana tego garnka - ma inny kształt i jest polewany , ale też wywodzi się z garnków wyrabianych z gliny .
Tym których interesują dania z tego garnka podaję linki do dań które już wstawiłam ( podpowiadam na przyszłość ,że wystarczy wpisać w wyszukiwarkę przepisów na tej stronie ,, z Garnka rzymskiego " a wyskoczą wszystkie dostępne przepisy ) :
https://gotujmy.pl/kurczak-na-dziko-z-garnka-rzymskiego-,przepisy,47992.html
https://gotujmy.pl/pieczen-z-dzika-z-grzybami-z-garnka,przepisy,48265.html
https://gotujmy.pl/zeberka-z-cebula-z-garnka-rzymskiego-,przepisy,50922.html
https://gotujmy.pl/golonka-pieczona-w-garnku-rzymskim-,przepisy,48323.html
https://gotujmy.pl/goloneczki-zurawinowe-z-garnka-rzym-,przepisy,48729.html
https://gotujmy.pl/zeberka-w-cebuli-i-suszonych-sliwkach-,przepisy,48340.html
https://gotujmy.pl/wieprzowina-w-sosie-sliwkowo-cebulowym-,przepisy,49637.html