Obawiam sie ze taki pieróg robia doslownie w kazym kraju. Nadzienie bedzie rowniez rozmaite w zaleznosci od regionu. We Wloszech nazywaja je :
CASSONI - jesli ciasto jest z dodatkiem smalcu, odrobiną sody i jesli pieczone sa na blasze pieca
CALZONE - jesli jest to ciasto drozdzowe na pizze i pieczone jest w piecach lub w piekarniku.
GNOCCO FRITTO - ciasto z dodatkiem smalcu i i zimnej gazowanej wody. Takie pierogi sa smazone na goracym oleju.
BISCIONE - ciasto na makaron ( jajeczny) z nadzieniem warzywnym - przewaznie jakies polne ziola i " trawy jadalne " :-) . Zapiekane w piekarniku.
Mam nadzieje ze chociaz troche bylam ci pomocna :-)))))
Odp: Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Z Twojego opisu przychodzą mi na myśl meksykańskie empanadas, robione z ciasta jakby kruchego i wypełniane właściwie dowolnym nadzieniem, także warzywnym. Potem piecze się je albo smaży w głębokim tłuszczu...
Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Witajcie. Nie wiedziałam, gdzie to napisać, więc piszę tu, mam nadzieję, że mnie nie zjecie, jeśli mój post okaże się nie na miejscu, lub nie w tym miejscu.
Jestem totalną amatorką w dziedzinie gotowania, za to lubię jeść.
Ostatnio, podczas wizyty w pewnym ośrodku, zostałam poczęstowana taką przekąską, która bardzo mi zasmakowała. A że, byłam już na parkingu, nie chciało mi się iść do tego bufetu i spytać o nazwę, sądząc, że bez problemu odnajdę przepis na coś podobnego w necie. I klops, bo KOMPLETNIE nie wiem, jak tego szukać...
To było w kształcie trojkąta, dość dużego, bo każdy z boków miał ok. 10 cm. Nie ciasto francuskie, ale nie wiem jakie... W środku, natomiast było mnóstwo warzyw bardzo smakowicie przyrządzonych (na pewno część była marynowana), np. fasola szparagowa drobno pokrojona, marchewka, kukurydza, słonecznik, kapusta, papryka... Trójkąciki były wypchane i naprawdę PYSZNE i SYCĄCE.
Mój znajomy, który również próbował tego cuda, stwierdził, że przypomina mu to paszteciki do barszczu. Ja tam nie wiem, u mnie daje się krokiety.
Macie jakieś pomysły, jak to się mogło nazywać (bo podobno ma specjalną nazwę), albo przepis pasujący do mojego opisu. Zaraz będę kopać dalej, ale z moją niewielką wiedzą, ciężko mi idzie...
Odpowiedz na/ edytuj Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Obserwuj wątekOdp: Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Evi
CASSONI - jesli ciasto jest z dodatkiem smalcu, odrobiną sody i jesli pieczone sa na blasze pieca
CALZONE - jesli jest to ciasto drozdzowe na pizze i pieczone jest w piecach lub w piekarniku.
GNOCCO FRITTO - ciasto z dodatkiem smalcu i i zimnej gazowanej wody. Takie pierogi sa smazone na goracym oleju.
BISCIONE - ciasto na makaron ( jajeczny) z nadzieniem warzywnym - przewaznie jakies polne ziola i " trawy jadalne " :-) . Zapiekane w piekarniku.
Mam nadzieje ze chociaz troche bylam ci pomocna :-)))))
Odp: Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Pyza
Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Arta
Jestem totalną amatorką w dziedzinie gotowania, za to lubię jeść.
Ostatnio, podczas wizyty w pewnym ośrodku, zostałam poczęstowana taką przekąską, która bardzo mi zasmakowała. A że, byłam już na parkingu, nie chciało mi się iść do tego bufetu i spytać o nazwę, sądząc, że bez problemu odnajdę przepis na coś podobnego w necie. I klops, bo KOMPLETNIE nie wiem, jak tego szukać...
To było w kształcie trojkąta, dość dużego, bo każdy z boków miał ok. 10 cm. Nie ciasto francuskie, ale nie wiem jakie... W środku, natomiast było mnóstwo warzyw bardzo smakowicie przyrządzonych (na pewno część była marynowana), np. fasola szparagowa drobno pokrojona, marchewka, kukurydza, słonecznik, kapusta, papryka... Trójkąciki były wypchane i naprawdę PYSZNE i SYCĄCE.
Mój znajomy, który również próbował tego cuda, stwierdził, że przypomina mu to paszteciki do barszczu. Ja tam nie wiem, u mnie daje się krokiety.
Macie jakieś pomysły, jak to się mogło nazywać (bo podobno ma specjalną nazwę), albo przepis pasujący do mojego opisu. Zaraz będę kopać dalej, ale z moją niewielką wiedzą, ciężko mi idzie...