ej, ale wracając do tematu, to czemu są oceny słabe? może w takim razie dać tylko fajny przepis i niech sobie ludzie zbierają fajne przepisy, bo skoro jest taka afera o dodawanie niskich ocen, bo nie po to są opcje z niskimi ocenami, żeby ich używać
Chyba Bunia nie do końca Cię zrozumiala. Masz rację , wstawisz komuś taką ocenę i ten ktoś się odwzajemni. Tak nie powinno być, ale tak niestety jest , taki jest w nas instynkt. Moim zdaniem nie powinno być tych ocen , bo one sieją tylko zgorszenie a nie zawsze są adekwatne do przepisu. wystarczy ,że masz kilku wrogów na portalu i już Twój przepis cudowny stanie się beznadziejny. A i w drugą stronę też to działa. Mój rozum nakazuje mi czytać przepis i jeśli wydaje mi się ciekawy daję do ulubionych . Gwiazdkę traktuję jako ozdobnik.
ej, ale wracając do tematu, to czemu są oceny słabe? może w takim razie dać tylko fajny przepis i niech sobie ludzie zbierają fajne przepisy, bo skoro jest taka afera o dodawanie niskich ocen, bo nie po to są opcje z niskimi ocenami, żeby ich używać
Afera nie jest o niskie oceny tylko o trollowanie na stronie . Jeśli ja ocenię Twój przepis słabo lub Ty mój to normalka . Kazdy ma prawo mieć różne zdanie o poziomie gotowania innych osób . Ważne by oceniać przepis a nie autora . Co innego jak ktoś wchodzi na stronę i zaczyna łupać 1 hurtowo- to nie ocena to złośliwe dpokuczanie . Można sprawdzić - kilkadziesiąt 1 w odstępach kliku sekund u jednej osoby ? Jak to określić ? I z tym walczymy .
Ja osobiscie podchodzę do sprawy tak jak Bahus- oceniam przepisy które oceniam dobrze . Resztę czytam - nie oceniam bo ktoś ma prawo do innych smaków niż ja i nic mi do tego . Jak mam wątpliwości co do potrawy to pytam autora .
A tu chodzi o to ,że w ostawnim tygodniu mamy nagonkę kilku nowo powstałych kont na część użytkowników - i to jest temat główny tego postu.
ej, ale wracając do tematu, to czemu są oceny słabe? może w takim razie dać tylko fajny przepis i niech sobie ludzie zbierają fajne przepisy, bo skoro jest taka afera o dodawanie niskich ocen, bo nie po to są opcje z niskimi ocenami, żeby ich używać
Ja dostałam taki komentarz do przepisu Chleb w cieście na placki ziemniaczane:
mam spore watpliwosci co do "smacznosci" tego produktu,a poza tym trza miec konski zoladek,zeby to strawic
Moim zdaniem bez sensu-przecież nie musi obierać ziemniaków dla kompani wojska,dla jednej osoby wystarczą 3-4,a te kanapki są naprawdę dobre.
Ale wspomnienia wywołałaś .Pamiętam dawno temu miałam przyjaciółkę - miała sporo rodzeństwa i tylko Mamę . W szkole była moda na dzielenie się drugim śniadaniem .Wszyscy ze wszystkimi wymieniali się tym co przynieśli . Było mi przykro bo Ola nie chciała sie wymieniać .Przynosiła zawsze chleb z kotletem schabowym i zjadała sama . Kiedyś zaczepiłałam ja tak długo ,że w końcu wydukała , że to nie sa kotlety schabowe tylko placki ziemniaczane .Słuchajcie - jakie to było dobre . Zwykły chleb ( fakt z prywatnej piekarni ) posmarowany lekko smalcem i w tym pyszne placki ziemniaczane na ostro . Niczyje śniadanie nie było takie dobre . Cała klasa zajadała potem takie kanapki . Potem nam przeszło.
A po latach zrobiłam dzieciakom taką przekaskę jak mi zaczęli sprowadzać pół podwórka do domu w porze posiłków . Uszy się trzęsły. Zapomniałam już o tym . Muszę znów zrobić . Kaloryczne to jest ale pycha . Koniecznie muszę wypróbować tak jak Ty robisz - na ciepło z zapiekanym chlebem . Już wiem - a gdyby zrobić coś w rodzaju ,,Maczanki krakowskiej "? Chleb + placek ziemniaczany + sos gulaszowy ? - Do sprawdzenia . Dzięki za przypomnienie .
zmieniono 1 raz (ostatnio 30 paź 2010 12:16 przez Babciagramolka)
Ja wyznaję zasadę....komentuję tylko przepisy wartościowe, które moim zdanie warto upowszechniać i pozwolić im na zaistnienie na naszych stołach (resztę "olewam")
raz dostałam takie wyróżnienie
ale zgadzam się jeśli przepis mnie nie interesuje to daruje sobie komentarze i już
A ja chce dodać, że autorka tematu jak zobaczy ocenę "dobry" to uważa ją za słabą? Dałem jej taką za jeden przepis i co widzę, że się rewanżuje. To chyba jest tak samo nie w porządku jak wstawianie słabe" bez komentarza...
Ja dostałam taki komentarz do przepisu Chleb w cieście na placki ziemniaczane:
mam spore watpliwosci co do "smacznosci" tego produktu,a poza tym trza miec konski zoladek,zeby to strawic
Moim zdaniem bez sensu-przecież nie musi obierać ziemniaków dla kompani wojska,dla jednej osoby wystarczą 3-4,a te kanapki są naprawdę dobre.
Tak jak Bahus napisal,wstawiam ocene i komentuje przepisy ktore mi sie podobaja.Bywa tak,ze jesli cos mi nie pasuje,nie stawiam niskiej oceny,bo wlasnie ten ktos wyczuwa w tym swoje smaki i uwalnia fantazjie. ;-)))
Nie odegralam sie wstawiajac niskie oceny a przeciwnie pokomentowalam i ocenilam na 5 ;-)
Ja wyznaję zasadę....komentuję tylko przepisy wartościowe, które moim zdanie warto upowszechniać i pozwolić im na zaistnienie na naszych stołach (resztę "olewam")
Pytam bo do mnie weszla pewna kobieta,ktora widac chciala by uzasadnic swoje zachowanie w temacie ;-))) no weszla dala mala ocene i sobie poszla
I ciekawi mnie wlasnie dlaczego wystawila mi tak nisko,arzdy nacisnac mala ilosc gwiazdek potrafi,ale uzasadnic trudniej ;.-)
Ale to nie jest tak ,że każdemu musi się podobać nasz przepis .Jeśli ktoś oceni Twój przepis na 2 lub 3 to widocznie mu się ten przepis nie podoba .Dobrze by było gdyby to uzasadnił ale nie ma takiej konieczności . Każdy z nas wstawiając przepisy na strony kulinarne musi się liczyć z tym , że poddaje je ocenie innych . Jeśli boli Cię niska ocena to zawsze możesz zapytać osobę która Cię tak oceniła na prywatnych wiadomościach co w przepisie się nie podobało . Zaznaczam ,, zapytać " a nie mieć pretensję bo to różnica . Często spotykam się z tym , że np moje przepisy nie wszystkim odpowiadają bo mam kontrowersyjne połączenia smakowe . I jak ktoś przyzwyczajony jest do tradycyjnej kuchni to może mu się przy czytaniu przepisu na łososia marynowanego w lawendowej herbacie i miodzie uważać , że ,,cuduję " - i do chwili kiedy się nie zetknie z takim smakiem ma prawo tak uważać .I nie mogę sie obrazić , że ktoś mi postawi 1 - bo tak ocenia ten pomysł.
Ale problem nie w tym , że ocenimy komuś przepis lub nawet któryś z kolei przepis negatywnie ale w tym jeśli ktoś wchodzi w nasze konta i w przeciągu kilku sekund klika 20 razy 1 przy kolejnych przepisach lub zostawia głupawe komentarze . W takim działaniu widać wyraźnie złośliwe działanie .
A to , że ktoś mnie postawi gorszą ocenę nie oznacza , że ja muszę się odwdzięczyć tym samym . Warto oceniać przepis ,a nie osobę która go wstawia . Tak to już jest , że przecież nie wszystkich lubimy jednakowo- ale to że za kimś nie przepadam nie oznacza przecież tego że nie mogę stwierdzić , że gotuje genialnie , albo cos fajnego napisał . Oceniam przepis i tekst - nie osobę i tyle.
zmieniono 2 razy (ostatnio 29 paź 2010 21:46 przez Babciagramolka)
Jak myslicie ?? ;-))
Obserwuj wątekOdp: Odp: Jak myslicie ?? ;-))
misia53
Chyba Bunia nie do końca Cię zrozumiala. Masz rację , wstawisz komuś taką ocenę i ten ktoś się odwzajemni. Tak nie powinno być, ale tak niestety jest , taki jest w nas instynkt. Moim zdaniem nie powinno być tych ocen , bo one sieją tylko zgorszenie a nie zawsze są adekwatne do przepisu. wystarczy ,że masz kilku wrogów na portalu i już Twój przepis cudowny stanie się beznadziejny. A i w drugą stronę też to działa. Mój rozum nakazuje mi czytać przepis i jeśli wydaje mi się ciekawy daję do ulubionych . Gwiazdkę traktuję jako ozdobnik.
Odp: Odp: Jak myslicie ?? ;-))
Babciagramolka
Afera nie jest o niskie oceny tylko o trollowanie na stronie . Jeśli ja ocenię Twój przepis słabo lub Ty mój to normalka . Kazdy ma prawo mieć różne zdanie o poziomie gotowania innych osób . Ważne by oceniać przepis a nie autora . Co innego jak ktoś wchodzi na stronę i zaczyna łupać 1 hurtowo- to nie ocena to złośliwe dpokuczanie . Można sprawdzić - kilkadziesiąt 1 w odstępach kliku sekund u jednej osoby ? Jak to określić ? I z tym walczymy .
Ja osobiscie podchodzę do sprawy tak jak Bahus- oceniam przepisy które oceniam dobrze . Resztę czytam - nie oceniam bo ktoś ma prawo do innych smaków niż ja i nic mi do tego . Jak mam wątpliwości co do potrawy to pytam autora .
A tu chodzi o to ,że w ostawnim tygodniu mamy nagonkę kilku nowo powstałych kont na część użytkowników - i to jest temat główny tego postu.
Odp: Jak myslicie ?? ;-))
k.tyczynski
Odp: Odp: Jak myslicie ?? ;-))
Babciagramolka
Ale wspomnienia wywołałaś .Pamiętam dawno temu miałam przyjaciółkę - miała sporo rodzeństwa i tylko Mamę . W szkole była moda na dzielenie się drugim śniadaniem .Wszyscy ze wszystkimi wymieniali się tym co przynieśli . Było mi przykro bo Ola nie chciała sie wymieniać .Przynosiła zawsze chleb z kotletem schabowym i zjadała sama . Kiedyś zaczepiłałam ja tak długo ,że w końcu wydukała , że to nie sa kotlety schabowe tylko placki ziemniaczane .Słuchajcie - jakie to było dobre . Zwykły chleb ( fakt z prywatnej piekarni ) posmarowany lekko smalcem i w tym pyszne placki ziemniaczane na ostro . Niczyje śniadanie nie było takie dobre . Cała klasa zajadała potem takie kanapki . Potem nam przeszło.
A po latach zrobiłam dzieciakom taką przekaskę jak mi zaczęli sprowadzać pół podwórka do domu w porze posiłków . Uszy się trzęsły. Zapomniałam już o tym . Muszę znów zrobić . Kaloryczne to jest ale pycha . Koniecznie muszę wypróbować tak jak Ty robisz - na ciepło z zapiekanym chlebem . Już wiem - a gdyby zrobić coś w rodzaju ,,Maczanki krakowskiej "? Chleb + placek ziemniaczany + sos gulaszowy ? - Do sprawdzenia . Dzięki za przypomnienie .
Odp: Odp: Jak myslicie ?? ;-))
margolata
raz dostałam takie wyróżnienie
ale zgadzam się jeśli przepis mnie nie interesuje to daruje sobie komentarze i już
Odp: Jak myslicie ?? ;-))
k.tyczynski
Odp: Jak myslicie ?? ;-))
Ines
mam spore watpliwosci co do "smacznosci" tego produktu,a poza tym trza miec konski zoladek,zeby to strawic
Moim zdaniem bez sensu-przecież nie musi obierać ziemniaków dla kompani wojska,dla jednej osoby wystarczą 3-4,a te kanapki są naprawdę dobre.
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jak myslicie ?? ;-))
Senqa
Nie odegralam sie wstawiajac niskie oceny a przeciwnie pokomentowalam i ocenilam na 5 ;-)
Odp: Jak myslicie ?? ;-))
Bahus
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jak myslicie ?? ;-))
Babciagramolka
Ale to nie jest tak ,że każdemu musi się podobać nasz przepis .Jeśli ktoś oceni Twój przepis na 2 lub 3 to widocznie mu się ten przepis nie podoba .Dobrze by było gdyby to uzasadnił ale nie ma takiej konieczności . Każdy z nas wstawiając przepisy na strony kulinarne musi się liczyć z tym , że poddaje je ocenie innych . Jeśli boli Cię niska ocena to zawsze możesz zapytać osobę która Cię tak oceniła na prywatnych wiadomościach co w przepisie się nie podobało . Zaznaczam ,, zapytać " a nie mieć pretensję bo to różnica . Często spotykam się z tym , że np moje przepisy nie wszystkim odpowiadają bo mam kontrowersyjne połączenia smakowe . I jak ktoś przyzwyczajony jest do tradycyjnej kuchni to może mu się przy czytaniu przepisu na łososia marynowanego w lawendowej herbacie i miodzie uważać , że ,,cuduję " - i do chwili kiedy się nie zetknie z takim smakiem ma prawo tak uważać .I nie mogę sie obrazić , że ktoś mi postawi 1 - bo tak ocenia ten pomysł.
Ale problem nie w tym , że ocenimy komuś przepis lub nawet któryś z kolei przepis negatywnie ale w tym jeśli ktoś wchodzi w nasze konta i w przeciągu kilku sekund klika 20 razy 1 przy kolejnych przepisach lub zostawia głupawe komentarze . W takim działaniu widać wyraźnie złośliwe działanie .
A to , że ktoś mnie postawi gorszą ocenę nie oznacza , że ja muszę się odwdzięczyć tym samym . Warto oceniać przepis ,a nie osobę która go wstawia . Tak to już jest , że przecież nie wszystkich lubimy jednakowo- ale to że za kimś nie przepadam nie oznacza przecież tego że nie mogę stwierdzić , że gotuje genialnie , albo cos fajnego napisał . Oceniam przepis i tekst - nie osobę i tyle.