Kalafiory potrzebuje słonecznego miejsca i ziemi bogatej w próchnicę oraz związki mineralne zwłaszcza wapń. Nie znosi gleby piaszczystej. Ziemia, w której chcemy posadzić kalafiory musi dobrze zatrzymywać wodę ponieważ to warzywo ma płytki system korzeniowy ( jego korzenie i idą w głąb ziemi tylko są płytko pod powierzchnią ziemi). Kalafior trzeba systematycznie podlewać oraz wyrywać chwasty. Przed posadzeniem sadzonek (wiosną) należy dobrze nawieźć ziemię obornikiem lub kompostem ( jesienią).
Co do brokuła to sadziłam go raz, ale chyba kupiłam inną odmianę bo mi nie rosła różyczka tylko takie pojedyncze różyczki. Było ich całkiem sporo. Więcej nie wracałam do tego warzywa Kupuję w sklepie lub na targu Jedno jest pewne, brokuł lubi wodę. Zwłaszcza jak już zawiązała się różyczka.
Czy ktoś z Was sadził te warzywa? Pytam, bo ja w zeszłym roku sadziłem i mi same liście wyrosły. Nie zawiązała się, żadna główka ani przy kalafiorze, ani przy brokule. Chciałbym podejść do tych warzyw jeszcze raz i spróbować ponownie tylko nie wiem co zrobić, żeby tym razem zamiast liści były warzywa. Będę wdzięczny za pomoc.
Kalafior i brokuł
Obserwuj wątekOdp: Kalafior i brokuł
skuter5
Odp: Kalafior i brokuł
misia5
Co do brokuła to sadziłam go raz, ale chyba kupiłam inną odmianę bo mi nie rosła różyczka tylko takie pojedyncze różyczki. Było ich całkiem sporo. Więcej nie wracałam do tego warzywa Kupuję w sklepie lub na targu Jedno jest pewne, brokuł lubi wodę. Zwłaszcza jak już zawiązała się różyczka.
Kalafior i brokuł
skuter5