Hmm... pamietam, jak kiedys nalogowo robilam sobie kawe mrozona z saszetki (nie jestem pewna, ale chyba firmy Nescafe). Zalewalo sie zimnym mlekiem, dodawalo dwie galki lodow (najlepiej bakaliowych), a na gore smietana ... Mmm, niebo w gebie ))
Masę lodową przed zamrożeniem połącz z mocnym naparem kawy. Po zamrożeniu ubijaj mikserem kilkanaście sekund i znowu zamroź, ale do momentu gdy będzie półpłynna (gęsta, ale nie zamrożona na kość). Najlepiej smakuje, przybrana bitą śmietaną i podana w filiżance, napełniając do 3/4 wysokości (i 1/4 na bitą śmietanę).
Najlepszy sposób: Do filiżanki włóż 2 gałki lodów, zalej je gorącą kawą, a na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Nie powinna utonąć, to się raczej nie zdarza... Może dałaś bardzo dużo kawy, a lodów tylko trochę? Albo śmietana była za słabo ubita? Śmietana musi być sztywna, najlepiej, jeśli jest to kremówka.
Jeśli tak to zrobisz, powinno być dobrze :-)
A połączenie zimnych lodów i gorącej kawy jest pycha...
witam serdecznie, chcialam zrobic kawe mokka: goraca kawe (normalnie robiona rozpuszczalna) z lodami i bita smietana. w kawiarni wyglada super ale u mnie lody wyplynely na wierzch a bita smietana wpadla do srodka? co robie nie tak? bardzo prosze o rade. dziekuje!
kawa mrozona
Obserwuj wątekOdp: kawa mrozona
Anusia
Odp: kawa mrozona
annajot
Odp: Odp: kawa mrozona
Odp: kawa mrozona
sugimoto
Odp: kawa mrozona
Odp: kawa mrozona
jagna
Jeśli tak to zrobisz, powinno być dobrze :-)
A połączenie zimnych lodów i gorącej kawy jest pycha...
kawa mrozona
Ania L.