Kluski śląskie

Obserwuj wątek

Odp: Kluski śląskie

ewela24
  • ewela24

  • Posty: 323
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Kluski śląskie są tradycyjnie jasnego koloru, z dodatkiem właśnie mąki ziemniaczanej. O tych ciemnych nie słyszałam ani z takimi się nie spotkałam

Odp: Kluski śląskie

eKuchnia_com
Ja mimo rodziny na Śląsku nie spotkałam się jeszcze z tymi ciemnym,a bardzo ciekawi mnie jak smakują,mam nadzieję kiedyś spróbować bo co do jasnych to chyba nikt nie ma wątpliwości jak smakują,to jedna z tradycyjnych,regionalnych potraw.

Odp: Odp: Kluski śląskie

WiktorX
  • WiktorX

  • Posty: 3
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
eli_555 napisał(a):

Kluski śląskie są jasne z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. A kluski z dodatkiem tartych surowych ziemniaków to kluski polskie.


te drugie na śląsku nazywają ciemnymi i też je często robią

Odp: Kluski śląskie

WinoToskanii_pl
Zdecydowanie jasne,zresztą wystarczy wpisać w wyszukiwarce jak powinny wyglądać takie tradycyjne śląskie i masz tam wszystko dokładnie opisane.

Odp: Kluski śląskie

eli_555
  • eli_555

  • Posty: 894
  • Przepisy: 1833
  • Artykuły: 12
Kluski śląskie są jasne z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. A kluski z dodatkiem tartych surowych ziemniaków to kluski polskie.

Kluski śląskie

Krzysiek100
Dzień dobry,
chciałbym Was jako fachowców prosić o pomoc w wyjaśnieniu czy prawdziwe kluski śląskie są jasne (tylko z gotowanych ziemniaków) czy też ciemne (mieszane gotowane i niegotowane).
Niestety nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi a założyłem się ze znajomym

Odpowiedz na/ edytuj Kluski śląskie