Krem do ciast .

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Krem do ciast .

wojts
  • wojts

  • Posty: 1
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
witam,

właśnie chciałem potwierdzić odpowiedź użytkownika @misia53. Też to zauważyłem, że temperatura to główny czynnik, który może nam zepsuć krem do ciasta. Teraz z tą wiedzą już jestem mądrzejszy i czuję się pewniej przy tworzeniu ulubionych słodkości . Moim ostatnim arcydziełem był krem karmelowy (dla zainteresowanych znalazłem go na stronie niam.pl w zakładce desery: http://www.niam.pl/przepisy/przegladaj/5,11,desery/) - polecam wszystkim, palce lizać

zmieniono 3 razy (ostatnio 15 lut 2010 16:36 przez wojts)

Odp: Krem do ciast .

Ewka
  • Ewka

  • Posty: 47
  • Przepisy: 4
  • Artykuły: 0
~~~~(*_*)~~~~
obrazek

Odp: Krem do ciast .

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Jak najbardziej zgadzam się z Ewką.Różnica temperatur produktów powoduje zwarzenie się masy.Mnie czasami też się to zdarzy wtedy po prostu delikatnie podgrzewam i to nic , że zrzednie trzeba ją potem schłodzić i będzie jednolita i gładka.

Odp: Krem do ciast .

Ewka
  • Ewka

  • Posty: 47
  • Przepisy: 4
  • Artykuły: 0
Krem Ci się waży, bo masz różną temperaturę produktów (trzeba co najmniej na godzinę przed robieniem kemu wyciągnąć wszystko z lodówki)....

~~~~~~~~(*_*)~~~~~~~~

RADA NA ZWAŻONY KREM:
zważony krem trzeba położyć na garnek z gotującą wodą(wodna kąpiel) cały czas mieszając, aż krem będzie gładki i lśniący


~~~~Powodzenia~~~~

Krem do ciast .

eelia5
  • eelia5

  • Posty: 4
  • Przepisy: 1
  • Artykuły: 0
Pomocy dlaczego tak się dzieje że krem się zważy?Już tyle lat robię kremy do ciast i co jakiś czas masa się zważy wygląda jak bym zrobiła prawie kaszkę,nie wiem już co mam zrobić,chyba przestać robić kremy.A nie wyobrażam sobie niektórych ciast bez kremu.

Odpowiedz na/ edytuj Krem do ciast .