właśnie chciałem potwierdzić odpowiedź użytkownika @misia53. Też to zauważyłem, że temperatura to główny czynnik, który może nam zepsuć krem do ciasta. Teraz z tą wiedzą już jestem mądrzejszy i czuję się pewniej przy tworzeniu ulubionych słodkości . Moim ostatnim arcydziełem był krem karmelowy (dla zainteresowanych znalazłem go na stronie niam.pl w zakładce desery: http://www.niam.pl/przepisy/przegladaj/5,11,desery/) - polecam wszystkim, palce lizać
zmieniono 3 razy (ostatnio 15 lut 2010 16:36 przez wojts)
Jak najbardziej zgadzam się z Ewką.Różnica temperatur produktów powoduje zwarzenie się masy.Mnie czasami też się to zdarzy wtedy po prostu delikatnie podgrzewam i to nic , że zrzednie trzeba ją potem schłodzić i będzie jednolita i gładka.
Pomocy dlaczego tak się dzieje że krem się zważy?Już tyle lat robię kremy do ciast i co jakiś czas masa się zważy wygląda jak bym zrobiła prawie kaszkę,nie wiem już co mam zrobić,chyba przestać robić kremy.A nie wyobrażam sobie niektórych ciast bez kremu.
Krem do ciast .
Obserwuj wątekOdp: Odp: Krem do ciast .
wojts
właśnie chciałem potwierdzić odpowiedź użytkownika @misia53. Też to zauważyłem, że temperatura to główny czynnik, który może nam zepsuć krem do ciasta. Teraz z tą wiedzą już jestem mądrzejszy i czuję się pewniej przy tworzeniu ulubionych słodkości . Moim ostatnim arcydziełem był krem karmelowy (dla zainteresowanych znalazłem go na stronie niam.pl w zakładce desery: http://www.niam.pl/przepisy/przegladaj/5,11,desery/) - polecam wszystkim, palce lizać
Odp: Krem do ciast .
Ewka
Odp: Krem do ciast .
misia53
Odp: Krem do ciast .
Ewka
~~~~~~~~(*_*)~~~~~~~~
RADA NA ZWAŻONY KREM:
zważony krem trzeba położyć na garnek z gotującą wodą(wodna kąpiel) cały czas mieszając, aż krem będzie gładki i lśniący
~~~~Powodzenia~~~~
Krem do ciast .
eelia5