I jeszcze najprostsza rzecz na świecie - feta zapiekana. Kładzie się na niej kilka plastrów pomidora, trochę kaparów, polewa się się oliwą i zapieka przez kwadrans.
I jeszcze najprostsza rzecz na świecie - feta zapiekana. Kładzie się na niej kilka plastrów pomidora, trochę kaparów, polewa się się oliwą i zapieka przez kwadrans.
Polacam zupę cytrynową z pulpecikami - Youvarlakia avgolemono. Ja lubię, kiedy jest gęsta, ale oczywiście można zrobić rzadszą. Tylko po co?
Składniki:
400 g mielonej wołowiny (można użyć także jagnięciny);
1 duża cebula – bardzo drobno posiekana albo rozdrobniona blenderem;
3-4 wyciśnięte ząbki czosnku;
sucha bułka (albo kopiasta łyżka bułki tartej);
4 jajka;
pół szklanki nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego;
1 litr bulionu drobiowego;
2 cytryny;
mąki (1 łyżka do sosu oraz odrobina do obtoczenia pulpecików);
przyprawy: sól, pieprz, łyżka posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki kminku, szczypta zmielonej kolendry, łyżeczka oregano, szczypta chili, łyżeczka posiekanej świeżej mięty.
Przygotowanie:
Namocz suchą bułkę (w wodzie albo mleku) i odciśnij (tak jak do kotletów). Wymieszaj ją dobrze z mięsem, surowym ryżem, przyprawami, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem – ma powstać jednolita masa.
Z masy formuj kulki (wielkości moreli – pamiętaj, że pulpeciki zwiększą swoją objętość, kiedy ryż zacznie pulchnieć). Obtocz je w niewielkiej ilości mąki.
W głębokim, szerokim rondlu podgrzej bulion – wkładaj pulpeciki do gotującego się bulionu (najlepiej tak, aby początkowo się nie stykały). Gotuj całość ok. 20 minut (w tym czasie ryż wewnątrz pulpetów powinien się odpowiednio ugotować, a same pulpety nie powinny się rozpadać). Wyjmij pulpety z bulionu.
W misce roztrzep widelcem 3 jaja i dodaj do nich łyżkę mąki. Rozrób bardzo dokładnie, po czym bardzo powoli i ciągle mieszając, dodaj do masy sok z cytryn. Ma powstać jednolity gęsty płyn.
Bardzo powoli, dokładnie mieszając, wlej masę jajeczno-cytrynową do gorącego bulionu (jeśli nie chcesz, aby się zważyła, najpierw możesz dodać kilka łyżek gorącego bulionu do masy i dobrze wymieszać). W ten sposób powstaje avgolemono – gęsta zupa cytrynowo-jajeczna.
Nałóż kilka pulpetów do głębokiego talerza i polej gęstą zupą. Posyp natką pietruszki, całość podawaj z dobrym pieczywem.
Może mi ktoś polecić jakiś fajny i prosty przepis na dania z kuchni greckiej? Moja siostra wpada do nas w weekend, a ona bardzo lubi ten rodzaj kuchni. Będę wdzięczna za wszelkie pomysły.
Kuchnia grecka
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Kuchnia grecka
Zytek
Pyszności, proste, ale jakie dobre
Odp: Odp: Kuchnia grecka
pestka55
Odp: Kuchnia grecka
pestka55
Składniki:
400 g mielonej wołowiny (można użyć także jagnięciny);
1 duża cebula – bardzo drobno posiekana albo rozdrobniona blenderem;
3-4 wyciśnięte ząbki czosnku;
sucha bułka (albo kopiasta łyżka bułki tartej);
4 jajka;
pół szklanki nieugotowanego białego ryżu długoziarnistego;
1 litr bulionu drobiowego;
2 cytryny;
mąki (1 łyżka do sosu oraz odrobina do obtoczenia pulpecików);
przyprawy: sól, pieprz, łyżka posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki kminku, szczypta zmielonej kolendry, łyżeczka oregano, szczypta chili, łyżeczka posiekanej świeżej mięty.
Przygotowanie:
Namocz suchą bułkę (w wodzie albo mleku) i odciśnij (tak jak do kotletów). Wymieszaj ją dobrze z mięsem, surowym ryżem, przyprawami, cebulą, czosnkiem i 1 jajkiem – ma powstać jednolita masa.
Z masy formuj kulki (wielkości moreli – pamiętaj, że pulpeciki zwiększą swoją objętość, kiedy ryż zacznie pulchnieć). Obtocz je w niewielkiej ilości mąki.
W głębokim, szerokim rondlu podgrzej bulion – wkładaj pulpeciki do gotującego się bulionu (najlepiej tak, aby początkowo się nie stykały). Gotuj całość ok. 20 minut (w tym czasie ryż wewnątrz pulpetów powinien się odpowiednio ugotować, a same pulpety nie powinny się rozpadać). Wyjmij pulpety z bulionu.
W misce roztrzep widelcem 3 jaja i dodaj do nich łyżkę mąki. Rozrób bardzo dokładnie, po czym bardzo powoli i ciągle mieszając, dodaj do masy sok z cytryn. Ma powstać jednolity gęsty płyn.
Bardzo powoli, dokładnie mieszając, wlej masę jajeczno-cytrynową do gorącego bulionu (jeśli nie chcesz, aby się zważyła, najpierw możesz dodać kilka łyżek gorącego bulionu do masy i dobrze wymieszać). W ten sposób powstaje avgolemono – gęsta zupa cytrynowo-jajeczna.
Nałóż kilka pulpetów do głębokiego talerza i polej gęstą zupą. Posyp natką pietruszki, całość podawaj z dobrym pieczywem.
Kuchnia grecka
mocsłodkości