Ja robię tak,że co jakiś czas wkładam drewnianą łyżkę do butelki i wzburzam piwo, automatycznie samo się zaczyna pienić i tak aż do końca pieczenia kurczaka, powiedzmy ze 3-4 razy w trakcie pieczenia,pozostaje może 1/4 piwa w butelce. A kurczak przepyszny. Pozdrawiam
Ja jak robiłam to częścią piwa polewałam kurczaka a co jakiś czas wrzucałam kawałek kostki rosołowej do butelki, wtedy piwo zaczęło się pienić i wypływać... Sól też działa ale moze się to skończyć przesolonym kurczakiem
Ja mam takie doświadczenie: jak kurczak stoi na butelce, to piwo paruje do wnętrza kurczaka. Para z piwa którym polewasz kurczaka z wierzchu wyparowuje do piekarnika i skóra kurczaka szybko wysycha, a para z butelki (czy puszki) na której kurczak stoi paruje do mięsa, kumuluje się w mięsie, bo nie ma gdzie indziej parować. Możesz też kurczaka włożyć do tzw. piekarnika foliowego, podlać piwem i szczelnie zamknąć - też mięso wchłonie tę parę wraz z aromatem i będzie miękkie.
No dobra spróbuję jeszcze raz ale sensu wstawiania butelki z piwem tu nie widzę.Można postawić butelkę z wodą a piwo wylać w naczynie w którym ona stoi i od czasu do czasu polewać ta mieszaniną kurczaka ale też nie nazywajmy tego przepisu "kurczaka na piwie" tylko " kurczak w piwie ".Co do skraplanie się piwa podczas pieczenia to chyba jakaś pomyłka ponieważ szyjka butelki w stosunku do temperatury jest mała i to co niby miałoby się skroplić po prostu by wyparowało bez śladu.Ewentualnie pozostałby zapach.Będę musiał wypróbować sposób na" Kurczaka na puszce piwa" bo to piwo chyba będzie się bardziej pienić, Nie wiem ale za kilka dni spróbuje to się przekonam.
ja też oglądałam ten odcinek M.G. i nie widziała, żeby się wylewało, być może lekko się spienia. Na butelce go stawiam dlatego, że wydobywa się z niej aromat i piwo się skrapla, poza tym kurczak piecze się bardzo równomiernie.
Jednak z butelki powinno wylewać się piwo sam widziałem w TV u Geslerowej bo polewanie piwem mija się z celem wstawiania butelki pełnej piwa do piekarnika.Równie dobrze można by porcjować kurczaka i polewać go piwem ale po co wtedy /powtarzam się/wstawiać butelkę z piwem
Hmm ja robię kurczaka na butelce z piwem i chyba nie o to chodzi, żeby ono się z niej wylewało na mięso tylko o jego skraplanie się poprzez wysoką temperaturę w piekarniku (może się mylę?). W czasie pieczenia polewam też blachę piwem lub wodą, dzięki czemu kurczak jest soczysty.
Jak spowodować by z butelki wylewało się piwo na kurczaka.Probowałem na wszystkie sposoby ale tyklo dodanie soli do piwa w trakcie pieczenia dawało jakieś efekty,ale chyba nie o to chodzi.Piwo powinno wylewać się z butelki samo.PILNE
zmieniono 2 razy (ostatnio 20 mar 2013 10:10 przez zozolek)
Kurczak na piwie
Obserwuj wątekOdp: Kurczak na piwie
agataabraham
Odp: Odp: Kurczak na piwie
Wera
Odp: Kurczak na piwie
Odp: Kurczak na piwie
miecio
Odp: Kurczak na piwie
mięsko
Odp: Kurczak na piwie
darmiona
Odp: Odp: Kurczak na piwie
miecio
Odp: Kurczak na piwie
darmiona
https://gotujmy.pl/kurczak-na-butelce,przepisy,74560.html
Kurczak na piwie
miecio