No właśnie... Ostatnio znajoma była daaaleko w obcym świecie i przywiozła mi super przepis na słodkości. W przepisie jest mąka ryżowa. Ja wiem, że nie jest to jakiś bardzo wyszukany składnik ale byłam już w każdym sklepie spożywczym w moim miasteczku i nigdzie jej nie mogłam dostać. I tu moje pytanie. Czy można by było mąkę ryżową czymś zastąpić? Jak myślicie? Może mąka kukurydziana lub ziemniaczana?
Z przepisu mi wynika, że ta mąka ryżowa dodawana w celu zagęszczęnia potrawy.
Może ktoś próbował już czymś zastąpić tą mąkę?
Ja tak robię, że gdy nie mam mąki ryżowej zastępuję ją ziemniaczaną lub kukurydzianą. Nie wiem czy w Twoim przepisie tak można. Mąkę ryżową bez problemu kupuję w sklepach z tak zwaną zdrową żywnością lub w Czechach.
Jak sama zauważyłaś mąka ryżowa służy przede wszystkim do zagęszczania potraw,jest słabsza od ziemniaczanej.Należy do grupy skrobi i dlatego ma ograniczony czas gotowania-potem traci swoje właściwości. Smak nie specjalny.
A i najważniejsze -używa się jej w produktach bezglutenowych dla chorych na fenyloketonurię.
zmieniono 1 raz (ostatnio 14 lut 2012 21:41 przez Bob39)
No właśnie... Ostatnio znajoma była daaaleko w obcym świecie i przywiozła mi super przepis na słodkości. W przepisie jest mąka ryżowa. Ja wiem, że nie jest to jakiś bardzo wyszukany składnik ale byłam już w każdym sklepie spożywczym w moim miasteczku i nigdzie jej nie mogłam dostać. I tu moje pytanie. Czy można by było mąkę ryżową czymś zastąpić? Jak myślicie? Może mąka kukurydziana lub ziemniaczana?
Z przepisu mi wynika, że ta mąka ryżowa dodawana w celu zagęszczęnia potrawy.
No właśnie... Ostatnio znajoma była daaaleko w obcym świecie i przywiozła mi super przepis na słodkości. W przepisie jest mąka ryżowa. Ja wiem, że nie jest to jakiś bardzo wyszukany składnik ale byłam już w każdym sklepie spożywczym w moim miasteczku i nigdzie jej nie mogłam dostać. I tu moje pytanie. Czy można by było mąkę ryżową czymś zastąpić? Jak myślicie? Może mąka kukurydziana lub ziemniaczana?
Z przepisu mi wynika, że ta mąka ryżowa dodawana w celu zagęszczęnia potrawy.
Może ktoś próbował już czymś zastąpić tą mąkę?
Zmiel po prostu ryż w młynku do kawy ja tak robiłam z mąką gryczaną
Buniu,świetny pomysł....o ile dobrze pamiętam to w jednym z programów kulinarnych Ewa W. mówiła o zmieleniu ryżu....
No właśnie... Ostatnio znajoma była daaaleko w obcym świecie i przywiozła mi super przepis na słodkości. W przepisie jest mąka ryżowa. Ja wiem, że nie jest to jakiś bardzo wyszukany składnik ale byłam już w każdym sklepie spożywczym w moim miasteczku i nigdzie jej nie mogłam dostać. I tu moje pytanie. Czy można by było mąkę ryżową czymś zastąpić? Jak myślicie? Może mąka kukurydziana lub ziemniaczana?
Z przepisu mi wynika, że ta mąka ryżowa dodawana w celu zagęszczęnia potrawy.
Może ktoś próbował już czymś zastąpić tą mąkę?
Zmiel po prostu ryż w młynku do kawy ja tak robiłam z mąką gryczaną
No właśnie... Ostatnio znajoma była daaaleko w obcym świecie i przywiozła mi super przepis na słodkości. W przepisie jest mąka ryżowa. Ja wiem, że nie jest to jakiś bardzo wyszukany składnik ale byłam już w każdym sklepie spożywczym w moim miasteczku i nigdzie jej nie mogłam dostać. I tu moje pytanie. Czy można by było mąkę ryżową czymś zastąpić? Jak myślicie? Może mąka kukurydziana lub ziemniaczana?
Z przepisu mi wynika, że ta mąka ryżowa dodawana w celu zagęszczęnia potrawy.
Mąka ryżowa
Obserwuj wątekOdp: Mąka ryżowa
anemon
Ja tak robię, że gdy nie mam mąki ryżowej zastępuję ją ziemniaczaną lub kukurydzianą. Nie wiem czy w Twoim przepisie tak można. Mąkę ryżową bez problemu kupuję w sklepach z tak zwaną zdrową żywnością lub w Czechach.
Odp: Mąka ryżowa
luna19
mąka wychodzi swietna, robilam z niej makaron.
Odp: Mąka ryżowa
Bob39
A i najważniejsze -używa się jej w produktach bezglutenowych dla chorych na fenyloketonurię.
Odp: Mąka ryżowa
misia5
Na allegro jest mąka ryżowa
Odp: Mąka ryżowa
misiabe
Buniu - dzięki za pomysł, takie rozwiązanie nie przyszło mi do głowy
Jak juz wymodzę te słodkości to dam znac co z tego wyszło
Odp: Odp: Mąka ryżowa
misia14
Buniu,świetny pomysł....o ile dobrze pamiętam to w jednym z programów kulinarnych Ewa W. mówiła o zmieleniu ryżu....
Odp: Mąka ryżowa
Babciagramolka
Zmiel po prostu ryż w młynku do kawy ja tak robiłam z mąką gryczaną
Odp: Mąka ryżowa
edytaha
http://www.twenga.pl/dir-Zywnosc-i-napoje,,Maka-platki-kasze-ryz,Maka-ryzowa
Mąka ryżowa
misiabe
Z przepisu mi wynika, że ta mąka ryżowa dodawana w celu zagęszczęnia potrawy.
Może ktoś próbował już czymś zastąpić tą mąkę?